Categoriearchief: Verslag activiteiten

Verslag van onze activiteiten die wij uitvoeren gedurende het jaar.
Interessant om eens te lezen.
Indien suggesties, laat iets weten.

Erfgoeddag: “Brouwerij Krüger tot leven gewekt” 28/04/2019

Iets meer dan een jaar geleden kregen we bericht dat Erfgoeddag 2019 rond het thema “Ambachten” zou werken. Erfgoed en ambachten, recht in onze winkel! Op de vergadering, bij een goed potje bier en in goed gezelschap komen altijd de beste ideeën. Het werk is een zorg voor later.

Dat goede idee bestond eruit dat we zouden werken rond de verdwenen brouwerij Krüger uit Eeklo. Eertijds de grootste brouwerij in het Meetjesland en in 2019 precies 100 jaar geleden opgericht.

Ooit waren we in het bezit gekomen van een drie uur durende film van de laatste brouwdagen in de Krüger. De film was boeiend, maar erg lang. Het was een ruwe diamant die al jaren in onze (inmiddels digitale) kast stof lag te vergaren. Hoog tijd om daar iets mee te doen dus!

We planden om onze jaarlijkse “Pop Up Café” te combineren met Erfgoeddag. We zouden onze gasten in ons eigen lokaal ontvangen met een unieke documentaire over de Krüger. Want dat moest het worden, een documentaire.

Na de goede ideeën op de vergadering begon het echte werk. De originele film moest drastisch worden ingekort en er moest duiding komen bij wat er te zien was. Bovendien was er zoveel meer te vertellen dan alleen de laatste brouwdagen. We maakten er na vele uren computeren een documentaire van met interviews ter plaatse, en ander beeldmateriaal (dank aan Staf De Roo).

Naar mate de datum naderde begon het werk aan ons lokaal. Dat moest in orde gezet worden om de vele bezoekers te kunnen ontvangen. Een degelijke kuisbeurt dus, en Dirk schoot in actie om ons een nagelnieuwe toog te bezorgen.   Hoe meer reclame we maakten voor het evenement,

hoe meer bleek dat heel veel mensen actief of minder actief verzamelaars zijn van “Krüger”.

Dankzij de VVV van Eeklo kregen we unieke stukken uit de brouwerij ter beschikking en unieke kaders. Verzamelaar Tim Madou bezorgde ons dan weer prachtige geëmailleerde reclameborden en fotografe Lies Boute kon ons lokaal artistiek opfleuren met foto’s van de leegstaande gebouwen anno 1994. Daarnaast konden we dankzij een aantal verzamelaars ook nog heel wat glazen en ander materiaal tentoonstellen.

Het werd een totaalbeleving, met uiteraard een export van Krüger, voor de 172 bezoekers die we op Erfgoeddag (ondanks een druilerig weertje) over de vloer kregen.

We mogen wel zeggen dat dit één van de meest arbeidsintensieve activiteiten was die we ooit hebben georganiseerd maar het resultaat mocht er wat ons betreft dan ook zijn. Heel wat ex-werknemers daagden op en zo werd het een dag van veel verhalen en onverwachte ontmoetingen.

Maldegems bierfestival 16/03/2019

Vzw Waterbek organiseerde op 16/03/2019 het 2de Maldegems Bierfestival en voor het tweede jaar op rij mochten wij er een standje uitbaten.

Het eerste bierfestival was een groot succes, dus verwachtte de organisatie ook nu weer veel volk. Bovendien waren er ook meer brouwers en dus ook meer standjes. Om al die redenen besloten de organisatoren om voor de tweede editie uit te wijken naar de K-Ba, bij de Maldegemse jeugd vooral gekend als fuifzaal.

Maar voor het eigenlijke bierfestival kon beginnen was er al op vrijdagavond een workshop “Koken met bier” waar we graag aan deelnamen. Een professionele kok – Jurgen – had de bieren van de Maldegemse brouwers op het festival geproefd en gezorgd voor een prima foodpairing. Bij elk van de bieren en de gerechten werd een woordje uitleg gegeven, maar er werd vooral genoten van de heerlijke gerechten en bieren.

Zaterdag was er dan het eigenlijke bierfestival. De organisatoren hadden de zaal bijzonder sfeervol ingericht en de vele aanwezigen konden genieten van meer dan 45 bieren, aangeboden door de verschillende brouwers. In een ongedwongen sfeer werd over bier gepraat en maakten we kennis met andere brouwers en nieuwe biertjes.

Proficiat en bedankt aan de organisatie! Hopelijk tot volgend jaar!

Algemene Vergadering 27/01/19

Elke vzw moet jaarlijks een algemene vergadering beleggen voor het bestuur, de vaste leden en de oprichters. Voor velen een opgave, maar niet voor ons! Wij maken er elk jaar een uitstapje van 🙂

Dit jaar lag de organisatie voor onze Algemene Vergadering in handen van Dirk en Evelien.  De aftrap wordt dan ook bij hen thuis gegeven.  Evelien maakt haar rol van gastvrouw zeker waardig; een heus buffet staat op ons te wachten.  We nemen plaats aan de mooi gedekte tafel en doen ons te goed aan het vele lekkers.  Zo hebben we ook de ‘opwarming’ gekregen en kunnen we het serieuze werk aanvatten: het verslag wordt overlopen van het afgelopen jaar.  Penningmeester Rob doet zoals elk jaar zijn best om alles netjes op te lijsten.  En wij zagen dat het goed was: het verslag is opnieuw een handtekening waardig en daar moet uiteraard op getoost worden!

Zoals de traditie het vraagt zorgt de gastheer voor een biertje die door iedereen kan mee geproefd worden.  Dit jaar is het proefbier Bière des Amis, toepasselijk als je als groep vrienden samen zit… De looks zijn zeker OK: een speciale uitvoering als flesje van 66 cl met een trendy opschrift.  Voor het flesje alleen al zou je het bier kopen.  Het bier zelf valt wat tegen: een opgewaardeerde pils, maar zeker de naam streekbier niet waardig, is het besluit. 

Het is tijd om aan het echte programma te beginnen.  We rijden richting Gent zeehaven om Dok Noord te gaan verkennen.  Deze site werd de laatste jaren opgewaardeerd; je vindt er onder andere allerhande winkels, veel leuke etablissementjes, maar ook lofts maken deel uit van de site.  Jammer voor de dames, een geluk voor de heren dat de winkels op zondag niet open zijn en een brouwerijbezoek zich dus opdringt.

Het is niet zomaar een brouwerij; we spreken van een ‘brewpub’ of brouwerijcafé.  Dit is het resultaat van 3 jonge mensen die nachtenlang hun dromen aan elkaar doorspeelden en zo dit zotte idee toch durfden te realiseren.  Aan de hand van een rondleiding door 1 van hen komen we nog meer te weten over hoe ze dit concept vorm hebben gegeven.  En het resultaat mag er zijn.  We krijgen zicht op een microbrouwerij, waar een heel gamma lekkere, speciale bieren worden gebrouwen.  Zo’n 30 taps lenen er zich toe dit lekkere bier te proeven.  Naast een overvloed van drank kan er ook ter plaatse iets gegeten worden: BBQ, een Italiaans gerechtje, …

Wij genieten er van een aantal biertjes om te proeven, het een wordt al beter gesmaakt dan het andere.  Er zitten namelijk een aantal heel bijzondere smaken tussen. We blijven er nog een tijdje toeven, want het is er zeker gezellig.  Om dan de overgang te maken naar het avondeten, zoeken we nog een ander cafeetje op om te aperitieven: Café Oswald.  Dit café ligt op wandelafstand van Dok Noord.  Een tip van Dirk die er eerder met zijn wielermaats een stop maakte.  Aan de buitenkant stelt het niet veel voor, maar binnenin is het gezellig ingericht.  En met een tof gezelschap is het overal gezellig toeven, nietwaar?!

Als de buikjes een teken geven dat het tijd wordt om gevuld te worden, trekken we, opnieuw te voet, naar de Sleepstraat.  Deze straat staat nog altijd bekend om zijn vele buitenlandse restaurants.  Keuze genoeg dus! We kiezen voor een Turks restaurant en ook dat valt in de smaak.  De Turkse gastheren zijn druk in de weer en doen hun best ons op onze wenken te bedienen.  Missie geslaagd!   Het werd een geslaagde uitstap van het begin tot het einde.  Bedankt aan de organisatoren, alsook aan iedereen die mee was voor het leuke gezelschap.  Plan maar al de volgende uitstap, zou ik zeggen!

Bierdegustatie voor KWB Maldegem (21/12/2018)

“De Biergeschiedenis van het Meetjesland”

Het deed ons veel plezier nog eens gevraagd te worden om een bierdegustatie te verzorgen voor een op-en-top Maldegemse vereniging, namelijk KWB Maldegem.

De kortste dag van het jaar?
Daar stellen wij een gezellige bierdegustatie tegenover.
KWB Maldegem vroeg ons een degustatie te verzorgen rond het thema “De biergeschiedenis van het Meetjesland”.

De avond ging van start met een Oude Lambiek van Girardin.
Dit bier is enkel in een box beschikbaar bij de brouwerij zelf en geeft ons een goed beeld van het verschil tussen het moderne bier en dat van onze voorouders.

Daarna gingen we voor een Billeklets gevolgd door het oudste Meetjeslandse sterk bier: Gulden Draak.

In de pauze werden de eerste drie bieren al duchtig besproken, maar er moesten nog drie kleppers volgen.

Na de pauze gingen we van start met onze eigen nieuwste creatie: Cuvée Gerard waarop veel positieve feedback volgde.

Cornet en St-Feuillin Christmas sloten de degustatie af.
Nu ja, afsluiten…

Heel wat KWB-leden bleven nog een tijdje nagenieten van de bieren die we nog ter beschikking hadden.

Intussen kon iedereen de oude foto’s van de vele Meetjeslandse brouwerijen bewonderen.

Bierdegustatie i.s.m Bert Mattys (17/11/2018)

Hoewel de “Week van de Smaak” ten gevolge van aanslepende besparingen zowat ter ziele is gegaan blijven wij naar goede gewoonte een activiteit organiseren in de laatste maanden van het jaar.
Zoals altijd staat ons favoriete thema, bier voor wie het mocht gemist
hebben, centraal.

Op 17 november schreven zich een 35-tal mensen in voor de bierdegustatie die we samen met Bert Mattys van “Bert en Bier”.
Voor die degustatie toverden we het dienstencentrum Oud St-Jozef in Maldegem om tot de set van “De Ideale Wereld”.

Rob (aka Otto Jan) interviewde Bert over zijn ervaringen in het bierwereldje.
Dirk (aka Sven De Leijer) zorgde voor grappige intermezzo’s en filmpjes.
Uiteraard ging dit alles gepaard met het degusteren van enkele biertjes.
 
Dit alles zorgde ervoor dat het een afwisselende avond werd die voorbij vloog en die door de aanwezigen enorm gesmaakt werd.

Bert & bier is ook een webshop gespecialiseerd in kwalitatieve laag alcoholische bieren.
Je kunt er mooie pakketten bestellen die in de directe omgeving gratis geleverd worden.
Ook enkele bijzonderheden op gebied van sterke drank in combinatie met bier zijn er te vinden.

Ga dus zeker eens kijken: www.bertenbier.be
Wij danken ook Vzw De Vierklaver waar we alweer heel mooie decoratie mochten huren.


Brouwerij- en stadsbezoek Mechelen (01-02/09/2018)

ZATERDAG 1 SEPTEMBER

We kunnen niet wachten om te vertrekken.
Tom en ik worden opgehaald door Dirk en Evelien.
En Rob en Ruth : zij konden niet wachten… en zijn dus al vertrokken.

Chauffeur Dirk rijdt met zijn ogen dicht naar Mechelen aangezien hij de stad kent uit zijn verleden.
Makkelijk voor ons want zo komen we, perfect rond apero-time aan in Mechelen.
Even kijken om te parkeren want we willen onze auto graag in de buurt van ons hotel ‘Het Anker’.
De balie van het hotel blijkt ook de inschrijvingsbalie voor de rondleiding in de brouwerij te zijn.
Handig dus…

Maar eerst zoals gezegd aperitieftijd gevolgd door een lekkere maaltijd.
Lees verder Brouwerij- en stadsbezoek Mechelen (01-02/09/2018)

Ambibrew Pop Up Café (17/06/2018)

Al voor de derde keer, de tweede keer op de huidige locatie, richtten we een Pop-Up Café in waar nieuwsgierigen een namiddag de kans kregen om de eigen Ambibrew-biertjes te proeven en te vergelijken.

 

Toen we de datum van ons Pop-Up café kozen, hadden we er niet bij stil gestaan dat we op dezelfde datum zaten van de Braderie in Maldegem.
Na enig twijfelen lieten we ons eigen bescheiden evenementje dan toch maar plaats vinden. Lees verder Ambibrew Pop Up Café (17/06/2018)

Lezing: Meetjeslandse brouwerijen en bier (27/05/2018)

Het Historisch Genootschap van het Meetjesland geeft met de regelmaat van de klok interessante lezingen.
Op 27/05/2018 stond in Wippelgem een panelgesprek gepland met enkele 
notoire historici, heemkundigen en bierkenners.
Wij dus naar Wippelgem!

Het koetshuis van het kasteel van Wippelgem wordt ter beschikking gesteld voor evenementen.
De imposante locatie was niet bij iedereen van ons gezelschap gekend, een eerste pluspunt dus.

De zaal zat afgeladen vol en we ontmoetten met plezier enkele oud bekenden.
Nog eens een bewijs dat bier helemaal hip is.

Lees verder Lezing: Meetjeslandse brouwerijen en bier (27/05/2018)

Brouwdag 18/03/2018

Op 18 maart bij het ontluiken van de lente was het tijd om ons nog eens toe te leggen op onze core-buisiness… hobbybrouwen…

We ontwikkelden een receptje voor een kruidige fruitige tripel. Zoals u ons kent probeerden we niet om een bestaand bier te imiteren, integendeel, het is een uitdaging om tussen zovele tripels iets te vinden dat voldoende karakter heeft om zich te onderscheiden.

Dat proberen we te bereiken door te werken met speltmout en speltvlokken.
Spelt is het “oergraan” waaruit ooit tarwe ontstond.

Het gebruik van spelt resulteert in een volmondig bier met een lichtjes zurige toets in de afdronk. Lees verder Brouwdag 18/03/2018