Categoriearchief: Verslag activiteiten

Verslag van onze activiteiten die wij uitvoeren gedurende het jaar.
Interessant om eens te lezen.
Indien suggesties, laat iets weten.

Pop-Up bar i.s.m. De Vierklaver

Door verbouwingen aan huis 7/1 op het terrein van de Vierklaver te Adegem, werd een feesttent geplaatst als uitvalsbasis voor activiteiten. Dat leek voor Ambibrew een ideale plek om een pop-up-café te organiseren. Dit gebeurde vroeger al aan ons lokaal, maar nu mikten we op een andere formule.

Kathleen en ikzelf zijn al jarenlang trouwe ‘dienaars’ van de Vierklaver en worden uitgedaagd om meer in te zetten op ‘inclusie’. Wat zoveel betekent als onze cliënten zich nog meer ‘burger laten voelen van de samenleving’. Dingen doen net als wij, waar ze ten volle kunnen van genieten en die zo hun levenskwaliteit kunnen verbeteren.

En zo geschiede… We hielden de buienradar goed in de gaten, want het zou kantje boord worden om het droog te houden. Bij het klaarzetten vielen de laatste regendruppels. We hadden nog tenten voorzien zodat onze bezoekers droog zouden kunnen staan. De eersten kwamen aperitieven vanaf 11u.

Vanaf het eerste bezoek zijn onze bewoners zelf nieuwsgierig om te komen kijken. En uiteraard lusten ze zelf graag een aperitiefje! De sfeer zat direct goed. Het is leuk te zien hoe iedereen samen geniet van een drankje. Ook waren er zelfgemaakte hamburgers, ter plekke gebakken en die vielen in de smaak!

Om 14u was een gastoptreden van Johan Crul. Hij was er al een paar keer bij op onze activiteiten en weet telkens het publiek wel te vermaken. Sommige bewoners zijn er nog niet over uitverteld over ‘de cowboy’ ;).

Van dan af werd het gezellig druk. Ons eigen bier viel in de smaak; ook de 2 vaatjes Brugse Zot waren uiteindelijk leeg. Er is dus goed gedronken, wat voor onze kas zeker welkom is.

Ik blijf het herhalen: een gemotiveerd bestuur is de motor om zo’n activiteit vlot te laten draaien. En wat meer is, dat we er samen voor de mensen van de Vierklaver een leuke dag hebben kunnen van maken. Want dat is hun lang leven: iets kunnen gaan drinken en onder de mensen zijn. Het is een geslaagde formule die zeker voor herhaling vatbaar is. Op naar volgend jaar

Weekendje / Bierfestival Hamme

Ons jaarlijks weekend vond dit jaar plaats in Hamme alwaar we om 10:00u ’s morgens werden verwacht aan de kaaien. Iedereen kwam bijna gelijktijdig toe en de meegebrachte fietsen konden van het rek worden gehaald.

Langs de schorren van de Durme fietsten we tot aan het veer van Tielrode, alwaar we ons lieten overzetten en de fietsroute naar Temse namen. Langs deze rustige en mooie fietsroute reden we door tot dat de laatste overgebleven kraantoren van de vergane Boelwerf in zicht kwam.

Er werd al vlug een gezellig overdekt terras, met fantastisch zicht op de Schelde, gespot en dorstig als we waren zeiden wij daar geen nee tegen. Na de drankjes en de hapjes werd koers gezet naar ’t Veer in Tielrode, waar we verwacht werden voor de apero en de lunch.

Eenmaal terug gefietst naar Hamme reden we door naar de B&B La Corderie, een historische directeurswoning uit 1885, gerenoveerd tot een stijlvolle ****B&B met 4 kamers (10 bedden) en vergaderfaciliteiten, waar we hartelijk verwelkomd werden door Erwin en Luuk (de supervriendelijke en gastvrije uitbaters).

Na een welkomstbiertje werden de kamers ingenomen en kon de namiddag verder gezet worden. De invulling was al vlug gevonden, in Hamme vond er een biermarkt plaats waar 12 brouwerijen hun biertjes voorstelden, hoeveel pech konden wij hebben :-).

Degustatieglaasjes en jetons werden gekocht en de ontdekkingstocht kon beginnen, zelfs een fikse regenbui kon ons niet tegenhouden.

Terug in de B&B hadden de uitbaters voor een super teppanyaki schotel (met oa vers gemarineerde zalm, lamskoteletjes en ander lekkers) gezorgd. Zo werd een goedgevulde dag gezellig afgesloten met eten, drank, nen goeien babbel en muziek.

’s Ochtends waren enkelen onder ons al vroeg uit de veren om een duik te nemen in de zwemvijver. Zeer verfrissend en deugddoend. En om 9:00u mochten we de voeten onder tafel schuiven voor een grandioos en rijkelijk ontbijt, op en top in orde!

Met een meer als voldaan gevoel vatten wij daarna een mooie fietstocht van een goeie 40 km aan, die ons langs Durme en Schelde naar Mariekerke en St Amands bracht, alwaar nog eens halt gehouden werd om de dorstigen te laven en te genieten van een machtig zicht .

Eenmaal in Baasrode aangekomen lieten we ons overvaren om terug te keren naar Hamme, de fietsen op te laden en van daaruit naar Philippine door te rijden alwaar wij een prachtige 2-daagse afsloten met mosselen/friet in de Mosselbank.

Het was een top weekend en zeker voor herhaling vatbaar.

Maldegems bierfestival

Na 2 coronajaren was het zaterdag 04/06 eindelijk zover, het Bierfestival te Maldegem, in een organisatie van vzw Waterbek, kon tot groot jolijt van brouwers en bierliefhebbers doorgaan.

Vol goede moed werd het bier opgehaald in het lokaal en in de koelkast op het terrein geplaatst. Bleek dat de organisatie de 4 aanwezige Maldegemse brouwers (Ierbius, Skollman, Vermeersch en
Ambibrew) samen op een gezellig ingericht grasveld naast de K-ba had geplaatst, de 8 andere moesten het met een plaats binnen doen.

Na een gezapig begin begon het terrein zich aardig te vullen en het bier en het aangename weer zorgde voor een toffe sfeer. Met Ambibrew boden wij onze Cuvée Gerard, vergezeld van 2 varianten nl Groen Blaadje (met jeneverbes en basilicum) en Biervloesem (met vlierbloesem), en het nieuw gebrouwen Hunters bier aan.

Dat onze bieren gesmaakt en geapprecieerd werden door het publiek bewees de uitverkiezing van de Cuvée Gerard tot 2de beste Maldegems bier (winnaar werd Burning Skoll van Skolmann). Voorwaar een dikke pluim voor onze brouwers!

Niet alleen buiten was het goed vertoeven, ook binnen was het aangenaam en mede door deze spreiding kon je rustig degusteren en praten met collega brouwers. Daarbij is mij vooral de bezieling, beleving en gedrevenheid van deze mensen bijgebleven.

Biertjes werden geproefd en ervaringen uitgewisseld. En ondanks de talrijk geconsumeerde alcohol bleef de sfeer heel gemoedelijk en
plezant.

Hierbij ook een woord van dank voor de organisatie, ze hebben er op een vlotte manier voor gezorgd dat zowel standhouders als publiek een mooie namiddag en avond konden beleven. Ik zou zeggen,
op naar volgend jaar!

Erfgoeddag: “Brouwerij Krüger tot leven gewekt” 28/04/2019

Iets meer dan een jaar geleden kregen we bericht dat Erfgoeddag 2019 rond het thema “Ambachten” zou werken. Erfgoed en ambachten, recht in onze winkel! Op de vergadering, bij een goed potje bier en in goed gezelschap komen altijd de beste ideeën. Het werk is een zorg voor later.

Dat goede idee bestond eruit dat we zouden werken rond de verdwenen brouwerij Krüger uit Eeklo. Eertijds de grootste brouwerij in het Meetjesland en in 2019 precies 100 jaar geleden opgericht.

Ooit waren we in het bezit gekomen van een drie uur durende film van de laatste brouwdagen in de Krüger. De film was boeiend, maar erg lang. Het was een ruwe diamant die al jaren in onze (inmiddels digitale) kast stof lag te vergaren. Hoog tijd om daar iets mee te doen dus!

We planden om onze jaarlijkse “Pop Up Café” te combineren met Erfgoeddag. We zouden onze gasten in ons eigen lokaal ontvangen met een unieke documentaire over de Krüger. Want dat moest het worden, een documentaire.

Na de goede ideeën op de vergadering begon het echte werk. De originele film moest drastisch worden ingekort en er moest duiding komen bij wat er te zien was. Bovendien was er zoveel meer te vertellen dan alleen de laatste brouwdagen. We maakten er na vele uren computeren een documentaire van met interviews ter plaatse, en ander beeldmateriaal (dank aan Staf De Roo).

Naar mate de datum naderde begon het werk aan ons lokaal. Dat moest in orde gezet worden om de vele bezoekers te kunnen ontvangen. Een degelijke kuisbeurt dus, en Dirk schoot in actie om ons een nagelnieuwe toog te bezorgen.   Hoe meer reclame we maakten voor het evenement,

hoe meer bleek dat heel veel mensen actief of minder actief verzamelaars zijn van “Krüger”.

Dankzij de VVV van Eeklo kregen we unieke stukken uit de brouwerij ter beschikking en unieke kaders. Verzamelaar Tim Madou bezorgde ons dan weer prachtige geëmailleerde reclameborden en fotografe Lies Boute kon ons lokaal artistiek opfleuren met foto’s van de leegstaande gebouwen anno 1994. Daarnaast konden we dankzij een aantal verzamelaars ook nog heel wat glazen en ander materiaal tentoonstellen.

Het werd een totaalbeleving, met uiteraard een export van Krüger, voor de 172 bezoekers die we op Erfgoeddag (ondanks een druilerig weertje) over de vloer kregen.

We mogen wel zeggen dat dit één van de meest arbeidsintensieve activiteiten was die we ooit hebben georganiseerd maar het resultaat mocht er wat ons betreft dan ook zijn. Heel wat ex-werknemers daagden op en zo werd het een dag van veel verhalen en onverwachte ontmoetingen.

Maldegems bierfestival 16/03/2019

Vzw Waterbek organiseerde op 16/03/2019 het 2de Maldegems Bierfestival en voor het tweede jaar op rij mochten wij er een standje uitbaten.

Het eerste bierfestival was een groot succes, dus verwachtte de organisatie ook nu weer veel volk. Bovendien waren er ook meer brouwers en dus ook meer standjes. Om al die redenen besloten de organisatoren om voor de tweede editie uit te wijken naar de K-Ba, bij de Maldegemse jeugd vooral gekend als fuifzaal.

Maar voor het eigenlijke bierfestival kon beginnen was er al op vrijdagavond een workshop “Koken met bier” waar we graag aan deelnamen. Een professionele kok – Jurgen – had de bieren van de Maldegemse brouwers op het festival geproefd en gezorgd voor een prima foodpairing. Bij elk van de bieren en de gerechten werd een woordje uitleg gegeven, maar er werd vooral genoten van de heerlijke gerechten en bieren.

Zaterdag was er dan het eigenlijke bierfestival. De organisatoren hadden de zaal bijzonder sfeervol ingericht en de vele aanwezigen konden genieten van meer dan 45 bieren, aangeboden door de verschillende brouwers. In een ongedwongen sfeer werd over bier gepraat en maakten we kennis met andere brouwers en nieuwe biertjes.

Proficiat en bedankt aan de organisatie! Hopelijk tot volgend jaar!

Algemene Vergadering 27/01/19

Elke vzw moet jaarlijks een algemene vergadering beleggen voor het bestuur, de vaste leden en de oprichters. Voor velen een opgave, maar niet voor ons! Wij maken er elk jaar een uitstapje van 🙂

Dit jaar lag de organisatie voor onze Algemene Vergadering in handen van Dirk en Evelien.  De aftrap wordt dan ook bij hen thuis gegeven.  Evelien maakt haar rol van gastvrouw zeker waardig; een heus buffet staat op ons te wachten.  We nemen plaats aan de mooi gedekte tafel en doen ons te goed aan het vele lekkers.  Zo hebben we ook de ‘opwarming’ gekregen en kunnen we het serieuze werk aanvatten: het verslag wordt overlopen van het afgelopen jaar.  Penningmeester Rob doet zoals elk jaar zijn best om alles netjes op te lijsten.  En wij zagen dat het goed was: het verslag is opnieuw een handtekening waardig en daar moet uiteraard op getoost worden!

Zoals de traditie het vraagt zorgt de gastheer voor een biertje die door iedereen kan mee geproefd worden.  Dit jaar is het proefbier Bière des Amis, toepasselijk als je als groep vrienden samen zit… De looks zijn zeker OK: een speciale uitvoering als flesje van 66 cl met een trendy opschrift.  Voor het flesje alleen al zou je het bier kopen.  Het bier zelf valt wat tegen: een opgewaardeerde pils, maar zeker de naam streekbier niet waardig, is het besluit. 

Het is tijd om aan het echte programma te beginnen.  We rijden richting Gent zeehaven om Dok Noord te gaan verkennen.  Deze site werd de laatste jaren opgewaardeerd; je vindt er onder andere allerhande winkels, veel leuke etablissementjes, maar ook lofts maken deel uit van de site.  Jammer voor de dames, een geluk voor de heren dat de winkels op zondag niet open zijn en een brouwerijbezoek zich dus opdringt.

Het is niet zomaar een brouwerij; we spreken van een ‘brewpub’ of brouwerijcafé.  Dit is het resultaat van 3 jonge mensen die nachtenlang hun dromen aan elkaar doorspeelden en zo dit zotte idee toch durfden te realiseren.  Aan de hand van een rondleiding door 1 van hen komen we nog meer te weten over hoe ze dit concept vorm hebben gegeven.  En het resultaat mag er zijn.  We krijgen zicht op een microbrouwerij, waar een heel gamma lekkere, speciale bieren worden gebrouwen.  Zo’n 30 taps lenen er zich toe dit lekkere bier te proeven.  Naast een overvloed van drank kan er ook ter plaatse iets gegeten worden: BBQ, een Italiaans gerechtje, …

Wij genieten er van een aantal biertjes om te proeven, het een wordt al beter gesmaakt dan het andere.  Er zitten namelijk een aantal heel bijzondere smaken tussen. We blijven er nog een tijdje toeven, want het is er zeker gezellig.  Om dan de overgang te maken naar het avondeten, zoeken we nog een ander cafeetje op om te aperitieven: Café Oswald.  Dit café ligt op wandelafstand van Dok Noord.  Een tip van Dirk die er eerder met zijn wielermaats een stop maakte.  Aan de buitenkant stelt het niet veel voor, maar binnenin is het gezellig ingericht.  En met een tof gezelschap is het overal gezellig toeven, nietwaar?!

Als de buikjes een teken geven dat het tijd wordt om gevuld te worden, trekken we, opnieuw te voet, naar de Sleepstraat.  Deze straat staat nog altijd bekend om zijn vele buitenlandse restaurants.  Keuze genoeg dus! We kiezen voor een Turks restaurant en ook dat valt in de smaak.  De Turkse gastheren zijn druk in de weer en doen hun best ons op onze wenken te bedienen.  Missie geslaagd!   Het werd een geslaagde uitstap van het begin tot het einde.  Bedankt aan de organisatoren, alsook aan iedereen die mee was voor het leuke gezelschap.  Plan maar al de volgende uitstap, zou ik zeggen!

Bierdegustatie voor KWB Maldegem (21/12/2018)

“De Biergeschiedenis van het Meetjesland”

Het deed ons veel plezier nog eens gevraagd te worden om een bierdegustatie te verzorgen voor een op-en-top Maldegemse vereniging, namelijk KWB Maldegem.

De kortste dag van het jaar?
Daar stellen wij een gezellige bierdegustatie tegenover.
KWB Maldegem vroeg ons een degustatie te verzorgen rond het thema “De biergeschiedenis van het Meetjesland”.

De avond ging van start met een Oude Lambiek van Girardin.
Dit bier is enkel in een box beschikbaar bij de brouwerij zelf en geeft ons een goed beeld van het verschil tussen het moderne bier en dat van onze voorouders.

Daarna gingen we voor een Billeklets gevolgd door het oudste Meetjeslandse sterk bier: Gulden Draak.

In de pauze werden de eerste drie bieren al duchtig besproken, maar er moesten nog drie kleppers volgen.

Na de pauze gingen we van start met onze eigen nieuwste creatie: Cuvée Gerard waarop veel positieve feedback volgde.

Cornet en St-Feuillin Christmas sloten de degustatie af.
Nu ja, afsluiten…

Heel wat KWB-leden bleven nog een tijdje nagenieten van de bieren die we nog ter beschikking hadden.

Intussen kon iedereen de oude foto’s van de vele Meetjeslandse brouwerijen bewonderen.

Bierdegustatie i.s.m Bert Mattys (17/11/2018)

Hoewel de “Week van de Smaak” ten gevolge van aanslepende besparingen zowat ter ziele is gegaan blijven wij naar goede gewoonte een activiteit organiseren in de laatste maanden van het jaar.
Zoals altijd staat ons favoriete thema, bier voor wie het mocht gemist
hebben, centraal.

Op 17 november schreven zich een 35-tal mensen in voor de bierdegustatie die we samen met Bert Mattys van “Bert en Bier”.
Voor die degustatie toverden we het dienstencentrum Oud St-Jozef in Maldegem om tot de set van “De Ideale Wereld”.

Rob (aka Otto Jan) interviewde Bert over zijn ervaringen in het bierwereldje.
Dirk (aka Sven De Leijer) zorgde voor grappige intermezzo’s en filmpjes.
Uiteraard ging dit alles gepaard met het degusteren van enkele biertjes.
 
Dit alles zorgde ervoor dat het een afwisselende avond werd die voorbij vloog en die door de aanwezigen enorm gesmaakt werd.

Bert & bier is ook een webshop gespecialiseerd in kwalitatieve laag alcoholische bieren.
Je kunt er mooie pakketten bestellen die in de directe omgeving gratis geleverd worden.
Ook enkele bijzonderheden op gebied van sterke drank in combinatie met bier zijn er te vinden.

Ga dus zeker eens kijken: www.bertenbier.be
Wij danken ook Vzw De Vierklaver waar we alweer heel mooie decoratie mochten huren.


Brouwerij- en stadsbezoek Mechelen (01-02/09/2018)

ZATERDAG 1 SEPTEMBER

We kunnen niet wachten om te vertrekken.
Tom en ik worden opgehaald door Dirk en Evelien.
En Rob en Ruth : zij konden niet wachten… en zijn dus al vertrokken.

Chauffeur Dirk rijdt met zijn ogen dicht naar Mechelen aangezien hij de stad kent uit zijn verleden.
Makkelijk voor ons want zo komen we, perfect rond apero-time aan in Mechelen.
Even kijken om te parkeren want we willen onze auto graag in de buurt van ons hotel ‘Het Anker’.
De balie van het hotel blijkt ook de inschrijvingsbalie voor de rondleiding in de brouwerij te zijn.
Handig dus…

Maar eerst zoals gezegd aperitieftijd gevolgd door een lekkere maaltijd.
Lees verder Brouwerij- en stadsbezoek Mechelen (01-02/09/2018)