Categoriearchief: Ambibrew Bieren

In deze rubriek vind je onze bieren terug. Sommigen zijn (in beperkte mate) nog verkrijgbaar, andere zullen dan weer uitverkocht en mogelijks nooit meer te vinden zijn.

Emiel

Proefbrouwsel en recept door Ambibrew,
Gebrouwen vij Bryggja (Moerkerke)

Het nieuwste bier van Ambibrew is gebrouwen in opdracht van de supportersvereniging van veldrijder Emiel Verstrynge.
Samen met het bestuur van de supportersclub werd gezocht naar een bier dat toegankelijk is, maar toch uniek en karaktervol is.

Emiel is een blond bier van 7,5% alc dat kruidig ruikt met een zweempje rokerigheid.
Een kleine hoeveelheid rookmout zorgt voor een volle body en een karaktervol bier dat menig verkleumde supporter zal verwarmen.
Toch is dit bier ook een verfrissende dorstlesser dankzij een evenwichtige hopdosering en de toevoeging van jeneverbessen.
De jeneverbessen geven een kruidige droge afdronk.

Dit bier past zeker bij jonge kaas en halfzachte abdijkazen. (ook heel lekker bij zeevruchten, maatjes enz).

Verkrijgbaar:
Via de fanclub van Emiel Verstrynge of in Café ’t Lapperke in Adegem.

Dorp 56

Proefbrouwsel en recept door Ambibrew.
Gebrouwen bij Boelens, Belsele

Dorp 56 wordt gebrouwen in opdracht van het gelijknamige restaurant in Adegem. Het wordt gebrouwen sinds 2016 en is sindsdien één van onze klassiekers geworden. Voor het restaurant werd gezocht naar een biertje dat de maaltijd kon begeleiden van aperitief tot dessert. Het moest dus verfrissend zijn, maar toch voldoende complex om ook de sterkere en zoetere smaken aan te kunnen.

Het werd een Black IPA (de tweede in België). Voor een black IPA worden naast de klassieke moutsoorten ook donkere gebrande mouten gebruikt die het bier zijn typische aroma van koffie en donkere chocolade geven.

Op het einde van het brouwproces wordt er dryhopping toegepast. Dit betekent dat er aan het bier hopbloemen worden toegevoegd die niet meegekookt worden. Daardoor geven ze een typisch fris citrusaroma af en geen hopbitterheid.

Dorp 56 heeft 7,5% alc, maar heeft de complexiteit van een veel sterker bier. In de afdronk komen alle smaakbelevingen samen: citrus, hopbitter, donkere chocolade en koffie.

Dit bier past bij halfzachte abdijkazen, harde kazen, kruidige kazen. (verder ook bij kruidige en zoete gerechten).

Verkrijgbaar:
Restaurant “Dorp 56” te Adegem of eventueel op activiteiten van Ambibrew Vzw.

Huntersbier

Proefbrouwsel en recept door Rob en Jente De Jaeger,
Gebrouwen bij De Fenix, Gullegem

Dit bier werd voor Ambibrew gebrouwen ter ere van Tom.
Het recept werd ontwikkeld naar zijn smaak, vertrekkend van een stevig Belgisch trappistenbier.

Het bier dankt zijn unieke rode kleur aan de Special B-mout die slechts in enkele Belgische bieren gebruikt wordt. Dit bier werd gebrouwen met een grote hoeveelheid mout dat het zijn romige textuur geeft en zijn zoete smaak. De hop is enkel gedoseerd om het bier evenwichtig te houden. Deze klepper van 9,5 % alc is hartverwarmend.

Door het gebruik van een grote hoeveelheid mout en een kleine hoeveelheid suiker heeft dit bier een stevige schuimkraag en een matige bruis.

Dit bier past bij stevige en kruidige kazen, bvb ook bij schimmelkaas. (verder vooral bij vleesgerechten)

Het Huntersbier moet op een aparte manier worden uitgegoten. Het glas blijft recht staan en dan giet je zacht in het midden van het glas. Om meer schuim te krijgen giet je niet harder, maar hou je het flesje hoger. Om minder schuim te krijgen hou je het flesje lager. Op die manier krijgt het bier een heel stevige schuimkraag die optrekt als een Guinness. Als het op een schuine glasrand wordt uitgeschonken zal er helaas geen schuim verkregen worden.

Verkrijgbaar:
Via het Ambibrew Bestuur of via mail naar
huntersbier@ambibrew.be
Prijs per pakket van 3: 8€
Prijs per bak: 50 Euro (Max 1 bak per persoon)
Verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.