Bourgogne de Flandres

Mooie bedrukte flesjes die verwijzen naar de Brugse oorsprong van dit bier (Brouwerij Van Houtryve).

Een zeer donker bier met een diepe rode schijn. Door de donkere kleur is de helderheid moeilijk te beoordelen. Het bier is echter volledig helder en hergist niet op de fles. Het fijne beige (zelf licht bruin) schuim zakt na enige tijd wat weg.

Een zoete volle geur die onmiddellijk de aard van dit bier verraadt. Dit is een bier van gemengde gisting waarvan een deel rijpte op eik. Dergelijke bieren hebben altijd een rijk complex aroma. In dit bier herkennen we in de zurige toets kriekjes en geuze.

In de smaak is karamel een constante. De aanzet is wat zurig, maar dat ebt snel weg en maakt plaats voor zoetheid van karamel, mout en hout.

De afdronk is zeer kort. Pas nu komt een beetje bitterheid naar voor van de hop. In de nasmaak ook duidelijk kandij.

Dit bier van 5% alc wordt in opdracht van John Martins gebrouwen bij brouwerij Timmermans te Itterbeek. De oorsprong van bieren van gemengde gisting is echter te zoeken in het zuiden van Oost-en West-Vlaanderen. Deze donkere bieren zijn een versnijding van ouder bier dat gerijpt is in oude eiken foeders (zurig) en jong (zoet) bier.
Het is een traditionele bierstijl, die ondanks zijn toegankelijkheid en doordrinkbaarheid niet goed verkoopt en dus dreigt te verdwijnen.

De meeste bierliefhebbers zullen kiezen voor een iets zuurder bier dan deze Bourgogne de Flandres wanneer ze kiezen voor een biertje van gemengde gisting. Ook al omdat dit bier kunstmatig gekleurd is en bewaarmiddelen bevat.
Toch is dit een perfect “instapbiertje”. Een biertje om mensen die anders weinig of geen bier drinken eens te laten kennismaken met een aparte stijl