Tournée Générale

75cl-flessen op kurk hebben meestal iets feestelijk. Deze 75cl-fles van het Belgische type met kurk is echter vrij sober. Het etiket is mat rood met witte letters en is niet echt opvallend in het winkelrek.

Het bier is donker blond tot amberkleurig en heeft een mooie witte schuimkraag. Door het grotere volume en de hergisting is het eerste uitgegoten glas helderder dan het laatste dat al wat meer gist bevat.

In de geur vallen citrus en frisse kruiden zoals koriander op. Ook de gist geeft een specifiek aroma af.

De smaak zet zacht zoetig aan en geeft een evenwichtige bitterheid prijs. Ondanks de lichte fruitigheid en kruidigheid uit het aroma die ook in de smaak terugkeren blijft dit bier ietwat neutraal. Ook de zacht bittere afdronk had iets langer gemogen.

Dit biertje van 6,5° alc is een allemansvriend en een doordrinker. Misschien eerder te degusteren, fris geschonken op een zonnig terras, dan in januari.

Het bier werd gebrouwen naar aanleiding van het Canvas-programma “Tournée Générale”. Het recept werd op punt gezet door de brouwer van Achouffe en het bier werd gebrouwen in de ketels van Duvel-Moortgat. Verschillende brouwers hadden echter hun invloed op het ontstaan van dit bier: Struisse brouwers, verhuisbrouwerij, Pierre Celis,…