Zythos Bierfestival te St-Niklaas (07-03-10)

Zondag 7 maart 2010 vertrok de Ambibrew-delegatie naar St-Niklaas voor het Zythos Bierfestival. Dit na het nuttigen van een kaasplankje, aangeboden door onze secretaris en het proeven van het biertje van de maand. Kaas en bier, een prachtige combinatie…

Het Zythos bierfestival is niet meteen het meest sfeervolle festival. De zaal is nogal druk en iets te klein, maar er is verbetering beloofd. Volgend jaar zegt men een andere locatie te zoeken. Het bierfestival is echter niet te missen voor bierliefhebbers én brouwers omdat dit eigenlijk hét festival is waar iedereen het beste van zichzelf laat zien. Zo kon je er dit bij verschillende lambiekbrouwers platte lambiek uit een houten vat proeven, kn je bij de verhuisbrouwerij het verschil proeven tussen hetzelfde recept dat door drie verschillende brouwerijen gebrouwen werd, kon je bij ’t Hofbrouwerke het verschil proeven tussen hetzelfde bier dat op verschillende eiken vaten gerijpt was,…

Unieke bieren (15cl) aan 1,20 Euro. Dit is elders onvindbaar, dus ook Ambibrew was van de partij.

Alle geproefde biertjes overlopen zou ons veel te ver leiden. Wat is ons zeker bijgebleven?
We zagen de mensen van Lupiline terug.
We proefden de platte lambiek van Frank Boon, en daarna de Mariage Parfait 2005 (afgewerkte geuze met dezelfde lambiek).
We kregen te horen van brouwerij Den Tseut dat ons biertje bijna klaar was.
We dronken heerlijke biertjes, maar ook biertjes die ons minder bevielen. De Britse brouwerij Millevertus tapte ons een dik amberbier dat niet echt in de smaak viel en bij de Dolle Brouwers uit Esen (die anders overigens zeer lekkere bieren produceren) proefden we de EXPRMNTL Brw 2010, wat ons eerder een geïnfecteerd bier leek.

Maar goed, daarvoor dient een bierfestival. Je kunt er rustig experimenteren en als het experimenteren je begint te vervelen dat kies je een klassieker om even weer op adem te komen.

We hopen volgend jaar weer met een Ambibrew-delegatie te kunnen vertrekken naar de nieuwe locatie. Intussen laten we zeker nog de data kennen van de bierfestivals in Damme, Zwevegem en Brugge.