Straffe Hendrik, Christmas Blend, (brouwerij Halve Maan – Brugge)

0 = Geen bier / 1 = Bier met fouten / 2 = Ondermaats / 3 = Foutloos, gemiddelde beleving / 4 = Klassebier / 5 = Het perfecte brouwsel

Dit bier heeft een schitterende robijnrode kleur, hoewel het bier hergist op de fles is het toch helder en blijft de gistbodem mooi in de fles. De schuimkraag wordt ondersteund door een vrij stevige pareling.

Het bier heeft een zeer boeiend aroma van rood fruit, braambessen, kruiden, hout en een scheut alcohol. Dit belooft een stevige klepper te worden.

Ook de smaak is zeer complex. Er is een zeer geparfumeerde eerste indruk en na de zoete aanzet komen vanille en rode wijn naar voor. Daarna vloeit het bier licht bitter uit, maar komt ook een ziltige
nasmaak opzetten.
Een beetje aan de zoete kant, maar wel uitgebalanceerd.
Door sommigen toch net iets te zoet bevonden.

Over deze quadrupel van 11% alc is heel wat te zeggen. Het proefpanel raakt verdeeld in fans en mensen die het bier te machtig en te zoet vinden en strandt zo op een gemiddelde score van 3,5 hopbellen. Liefhebbers van de stevige quadrupel geven dit bier echter graag een pak meer.

Ieder jaar maken de brouwers van De Halve Maan een blend van verse Straffe Hendrik Quadrupel en hetzelfde bier dat gerijpt heeft op houten vaten. Elke jaargang is dus lichtjes anders.