Spaanderkermis 13-08-2006

Wat mag er op een wijkkermis niet mankeren? Het antwoord is even ongelimiteerd als de snelheid van Jean-Marie Dedecker op de E40. Een boogschieten, een quiz, een fietszoektocht, een souper, de obligate discussie met eventueel een vechtpartijtje laat op de avond en vooral liters bier. Een goede wijkkermis beantwoordt hier dus aan, maar een zeer goede wijkkermis organiseert een streekbierenavond!

Wat mag er op een streekbierenavond niet mankeren? Het antwoord is even ongelimiteerd als de snelheid van de zwaantjes in achtervolging op J-M. Een gezellige sfeer, een fijn rockgroepje, een hapje, streekbieren EN EEN KLEINE LOKALE VERENIGING DIE HET AMBACHTELIJK BROUWEN PROMOOT EN ER ZIJN ZELFGEBROUWEN BIERTJE AANBIED AAN DE MENSEN DIE LID WILLEN WORDEN VAN DE VZW.

Zo gezegd, zo gedaan dus op zondag 13 augustus! Alle ingrediënten (behalve die knokpartij, die moet er volgend jaar toch echt weer bij!) waren aanwezig op Spaanderkermis in Adegem. En rara, wie was de “kleine lokale vereniging die… (… je weet wel)”? Juist! Wij! AMBIBREW!

In een mooi toogje, dat in een vorig leven minachtend jeneverkot werd genoemd, stonden wij daar te blinken. Vol trots lieten wij een beperkt publiek voor het eerst kennis maken met deze heerlijke godenbrouwsels:

GRENADIER: Ons blond biertje is gesluierd en heeft een overvloedige schuimkraag (prachtig) en parelt krachtig. Zo krachtig dat onze voorzitter per momenten het evenwicht verloor.
De geur is eerder neutraal en hoppig.
De smaak is indrukwekkender dan de geur laat vermoeden. Er is een veelheid van smaken in de mond van mout en vooral verschillende soorten hop! Ook in de nasmaak heerlijk lang hoppig. 6 à 7 ° alc.
Aan vergelijkingen doen we normaal niet mee, maar als je er toch een wil: Hommelbier leunt er het dichtst tegenaan.

13 Miel: Ons amber biertje is eveneens gesluierd en heeft een schuimkraag die wit tot gebroken wit is. Dit biertje is veel rustiger en het schuim vervalt sneller. In de geur nemen we een zekere fruitigheid waar en vooral ambermout. De smaak is een stukje zoeter en wat voller dan bij de GRENADIER. In de nasmaak trekt ook dit biertje lekker droog bitter. ong 8° alc
Zoals gezegd, aan vergelijkingen doen we niet mee en bij dit biertje ligt dit wel moeilijk, het leunt in alle geval dichter aan bij de traditionele abdijbieren.

Zijn deze biertjes vergist in de fles? Is water nat? Is de woestijn zanderig? Vielen onze biertjes in de smaak? Allemaal vragen met hetzelfde antwoord!

De biertjes vielen inderdaad in de smaak en de kas van ons vzw’tje werd eindelijk nog eens een beetje gespijsd. Tot voorkort werd de stand van onze zichtrekening gebruikt door het KMI om er de temperatuur van de volgende dag mee te voorspellen. Ja zeg, waren die verrast bij die hittegolf in juli, en maar slechter weer voorspellen!

Tevreden als kinderen met een loly zagen we al uit naar onze volgende activiteit! Driewerf hoera want die was morgen al!!