One Night in De Pinte (Oost Eke brouwers, Gavere)

Donker bruin tot zwart bier met een licht beige schuimkraag. Het schuim staat erg sterk op het bier en vormt een mooie “Belgian Lace” op de rand van het glas en vervalt na enige tijd in een berglandschap. In elk geval een zeer sterke schuimkraag, die bij het uitgieten echter zeer goed controleerbaar is.

Van ver is al duidelijk een zeer aangenaam mokka aroma waarneembaar. Gebrande geur. Naast koffie, zeker ook donkere chocolade. Men verwacht een stevige klepper qua alcohol. Volmondig bier, door de erg zachte pareling voelt het ook romig in de mond aan. Het is verrassend zoet en mist wel wat bitterheid.

Vooral in de afdronk missen we wat bitterheid om het bier in balans te brengen. Maar wel een zeer aangenaam mondgevoel dat erg doet denken aan een mokka-ijsje voor volwassenen. Een doordrinker is dit niet, wat wellicht ook niet de bedoeling was. Dit lijkt ons wel het ideale dessertbier.

Voor “slechts” 7,5% alc is dit een bier met een zeer stevige body. Misschien wat eenzijdig door het lichte gebrek aan hop in de afdronk, maar algemeen zeer geapprecieerd door onze proevers. Sommigen denken dat een kleine verhoging in het alcoholvolume het bier ook ten goede zou komen.

Het panel geeft uiteindelijk na lang beraad 3,5 hopbellen. De Oosteke brouwerszijn begonnen als hobbybrouwers en hebben intussen hun eigen erkende microbrouwerij. Voor de grotere brouwsels werken ze samen met andere artisanale brouwerijen. Hun website verwijst daarvoornaar Contreras.