Pop-Up bar i.s.m. De Vierklaver

Door verbouwingen aan huis 7/1 op het terrein van de Vierklaver te Adegem, werd een feesttent geplaatst als uitvalsbasis voor activiteiten. Dat leek voor Ambibrew een ideale plek om een pop-up-café te organiseren. Dit gebeurde vroeger al aan ons lokaal, maar nu mikten we op een andere formule.

Kathleen en ikzelf zijn al jarenlang trouwe ‘dienaars’ van de Vierklaver en worden uitgedaagd om meer in te zetten op ‘inclusie’. Wat zoveel betekent als onze cliënten zich nog meer ‘burger laten voelen van de samenleving’. Dingen doen net als wij, waar ze ten volle kunnen van genieten en die zo hun levenskwaliteit kunnen verbeteren.

En zo geschiede… We hielden de buienradar goed in de gaten, want het zou kantje boord worden om het droog te houden. Bij het klaarzetten vielen de laatste regendruppels. We hadden nog tenten voorzien zodat onze bezoekers droog zouden kunnen staan. De eersten kwamen aperitieven vanaf 11u.

Vanaf het eerste bezoek zijn onze bewoners zelf nieuwsgierig om te komen kijken. En uiteraard lusten ze zelf graag een aperitiefje! De sfeer zat direct goed. Het is leuk te zien hoe iedereen samen geniet van een drankje. Ook waren er zelfgemaakte hamburgers, ter plekke gebakken en die vielen in de smaak!

Om 14u was een gastoptreden van Johan Crul. Hij was er al een paar keer bij op onze activiteiten en weet telkens het publiek wel te vermaken. Sommige bewoners zijn er nog niet over uitverteld over ‘de cowboy’ ;).

Van dan af werd het gezellig druk. Ons eigen bier viel in de smaak; ook de 2 vaatjes Brugse Zot waren uiteindelijk leeg. Er is dus goed gedronken, wat voor onze kas zeker welkom is.

Ik blijf het herhalen: een gemotiveerd bestuur is de motor om zo’n activiteit vlot te laten draaien. En wat meer is, dat we er samen voor de mensen van de Vierklaver een leuke dag hebben kunnen van maken. Want dat is hun lang leven: iets kunnen gaan drinken en onder de mensen zijn. Het is een geslaagde formule die zeker voor herhaling vatbaar is. Op naar volgend jaar

Weekendje / Bierfestival Hamme

Ons jaarlijks weekend vond dit jaar plaats in Hamme alwaar we om 10:00u ’s morgens werden verwacht aan de kaaien. Iedereen kwam bijna gelijktijdig toe en de meegebrachte fietsen konden van het rek worden gehaald.

Langs de schorren van de Durme fietsten we tot aan het veer van Tielrode, alwaar we ons lieten overzetten en de fietsroute naar Temse namen. Langs deze rustige en mooie fietsroute reden we door tot dat de laatste overgebleven kraantoren van de vergane Boelwerf in zicht kwam.

Er werd al vlug een gezellig overdekt terras, met fantastisch zicht op de Schelde, gespot en dorstig als we waren zeiden wij daar geen nee tegen. Na de drankjes en de hapjes werd koers gezet naar ’t Veer in Tielrode, waar we verwacht werden voor de apero en de lunch.

Eenmaal terug gefietst naar Hamme reden we door naar de B&B La Corderie, een historische directeurswoning uit 1885, gerenoveerd tot een stijlvolle ****B&B met 4 kamers (10 bedden) en vergaderfaciliteiten, waar we hartelijk verwelkomd werden door Erwin en Luuk (de supervriendelijke en gastvrije uitbaters).

Na een welkomstbiertje werden de kamers ingenomen en kon de namiddag verder gezet worden. De invulling was al vlug gevonden, in Hamme vond er een biermarkt plaats waar 12 brouwerijen hun biertjes voorstelden, hoeveel pech konden wij hebben :-).

Degustatieglaasjes en jetons werden gekocht en de ontdekkingstocht kon beginnen, zelfs een fikse regenbui kon ons niet tegenhouden.

Terug in de B&B hadden de uitbaters voor een super teppanyaki schotel (met oa vers gemarineerde zalm, lamskoteletjes en ander lekkers) gezorgd. Zo werd een goedgevulde dag gezellig afgesloten met eten, drank, nen goeien babbel en muziek.

’s Ochtends waren enkelen onder ons al vroeg uit de veren om een duik te nemen in de zwemvijver. Zeer verfrissend en deugddoend. En om 9:00u mochten we de voeten onder tafel schuiven voor een grandioos en rijkelijk ontbijt, op en top in orde!

Met een meer als voldaan gevoel vatten wij daarna een mooie fietstocht van een goeie 40 km aan, die ons langs Durme en Schelde naar Mariekerke en St Amands bracht, alwaar nog eens halt gehouden werd om de dorstigen te laven en te genieten van een machtig zicht .

Eenmaal in Baasrode aangekomen lieten we ons overvaren om terug te keren naar Hamme, de fietsen op te laden en van daaruit naar Philippine door te rijden alwaar wij een prachtige 2-daagse afsloten met mosselen/friet in de Mosselbank.

Het was een top weekend en zeker voor herhaling vatbaar.

One Night in De Pinte (Oost Eke brouwers, Gavere)

Donker bruin tot zwart bier met een licht beige schuimkraag. Het schuim staat erg sterk op het bier en vormt een mooie “Belgian Lace” op de rand van het glas en vervalt na enige tijd in een berglandschap. In elk geval een zeer sterke schuimkraag, die bij het uitgieten echter zeer goed controleerbaar is.

Van ver is al duidelijk een zeer aangenaam mokka aroma waarneembaar. Gebrande geur. Naast koffie, zeker ook donkere chocolade. Men verwacht een stevige klepper qua alcohol. Volmondig bier, door de erg zachte pareling voelt het ook romig in de mond aan. Het is verrassend zoet en mist wel wat bitterheid.

Vooral in de afdronk missen we wat bitterheid om het bier in balans te brengen. Maar wel een zeer aangenaam mondgevoel dat erg doet denken aan een mokka-ijsje voor volwassenen. Een doordrinker is dit niet, wat wellicht ook niet de bedoeling was. Dit lijkt ons wel het ideale dessertbier.

Voor “slechts” 7,5% alc is dit een bier met een zeer stevige body. Misschien wat eenzijdig door het lichte gebrek aan hop in de afdronk, maar algemeen zeer geapprecieerd door onze proevers. Sommigen denken dat een kleine verhoging in het alcoholvolume het bier ook ten goede zou komen.

Het panel geeft uiteindelijk na lang beraad 3,5 hopbellen. De Oosteke brouwerszijn begonnen als hobbybrouwers en hebben intussen hun eigen erkende microbrouwerij. Voor de grotere brouwsels werken ze samen met andere artisanale brouwerijen. Hun website verwijst daarvoornaar Contreras.