St-Feuillien Limited edition N°2 (acacia) – Brouwerij St-Feuillien (Le Roeulx)

Meer en meer spitsen grote en middelgrote brouwerijen zich toe op Limited editions en speciale kleine brouwsels. Deze van St-Feuillien was voor ons juni een nobele onbekende. Blij hem te leren kennen.  

Op één van die bloedhete dagen zochten we verfrissing in het biertje van de maand.

Tom toverde een eerder troebel bruin / rood bier op tafel. De gistbodem van de 75cl flessen werd mee in het glas gedaan, vandaar wellicht de troebelheid. Licht beige schuim dat niet heel erg stevig is, maar wel wel wandklevend is.

Het aroma is aanvankelijk is vrij gesloten, maar toch ruiken we kruiden (vanille) en karamelmout.

De smaak bevat vooral kandij en bruine suiker, maar is toch vrij evenwichtig door de hop die langzaam naar de voorgrond komt. Daarna een komt een alcoholboost en proeven we ook marsepein. Dit is een heel vol “dik” bier.

Tot daar de beschrijving dachten we. Maar hé, naarmate het schuim wat wegviel en het bier wat opwarmde kwamen steeds meer aroma’s vrij en won het bier aan complexiteit. De zoete kruidigheid kwam meer naar voor in het aroma en gebrande mouten in de smaak.

Ook over de afdronk bleven we nog lang ervaringen uitwisselen. Eerst karamel, daarna weer hop om af te sluiten met vanille.

Wanneer we de fles zien (die trouwens geweldig mooi gestyled is) lezen we ook kokos in het aroma. En inderdaad, zowaar, we ontdekken ook kokos.

Met zijn 11% alc is dit een bier waar je langzaam moet van genieten.

We zijn het erover eens dat dit een uitzonderlijk bier is. Dit is een ervaring. Volgens de beschrijving is de vanille afkomstig van lagering op acacia, maar dat kunnen we bevestigen, noch ontkennen. Om het met de woorden van een panellid te zeggen: “Nog nooit in een acacia gebeten”.

Besluit: Vandaag geven wij dit bier geen hopbellen. De dag waarop wij deze “Barleywine” dronken was het maar liefst 34° en dat was het verkeerde moment voor dit bier. We hopen nog een tweetal flessen op de kop te kunnen tikken zodat we dit bier in de winter opnieuw kunnen beoordelen, want dit is werkelijk iets speciaal.

Elk bier verdient zijn gelegenheid en dit bier past minder op de meest zomerse avond van het jaar.