Streekbierenavond in ’t Kruisken

Geen bierquiz of degustatie dit jaar in het najaar. Om ons tienjarig bestaan te vieren kozen we deze keer voor een heel laagdrempelige activiteit om zo veel mogelijk mensen bij onze verjaardag te kunnen betrekken.

Een stijlvolle avond waarop we samen met de sympathisanten van Ambibrew een lekker biertje konden drinken, dat was het doel van de streekbierenavond die we organiseerden.

Koen van ’t Kruisken zorgde voor een eerste aangename verrassing door iedere aanwezige een gratis biertje aan te bieden (Vander Ghinste).

Zelf konden we ook voor een verrassing zorgen, want kort voor de streekbierenavond was ons nieuw bier Willem 3 op dronk.
Dé ideale gelegenheid om onze nieuwste telg aan het publiek voor te stellen.
Bovendien zorgden we ook nog voor een hapje bij elk voorgesteld bier.
We begonnen met een Drupneuze van Den Tseut, voorgesteld door Alain, medewerker van de brouwerij zelf.
De Drupneuze is het eindejaarsbier van de Oosteekloose (of hoe spel je dat?) brouwerij.
De bieren van Den Tseut zijn zeldzaam te verkrijgen, zeker als het gaat om een beperkte oplage zoals dit bier.
De Drupneuze heeft veel karamel in de smaak en een stevig bittere afdronk.
Wij combineerden dit met een praline van fondant chocolade (bitterheid) met een karamel – sinaasappel vulling.
De praline van chocolatier De Nayer (Belzele) vulde de smaak van het bier perfect aan.

Als tweede mochten we onze Willem 3 voorstellen.
Zoals hiervoor al beschreven een complexe American Quad.
De eerste indruk is hoppig, maar na enig degusteren ontdekt iedereen de complexiteit van verschillende geuren en smaken.
Dit bier combineerde Pascal met een zelf ontworpen hapje op basis van bloedworst, paté en uienconfijt, twee stevige smaakmakers naast elkaar dus.

Ten slotte namen we afscheid van de Galjoen (ja ja, met pijn in het hart… De Galjoen is op).
Al zal niemand het durven toegeven, toch zijn er wellicht lezers die nooit de kans kregen om de Galjoen te leren kennen.
Om u te laten watertanden, beschrijven we nog even het verfrissende fruitige aroma van dit bier met abrikoos in de hoofdtoon en de uitmuntende evenwichtige smaak van dit blond bier.
Dit werd door Rob gecombineerd met een toastje met een maatje en een crème van uien en citroen, een verfrissende afsluiter.

Tot diep in de nacht werd nog door een aantal aanwezigen nagepraat en zoals Tom in zijn voorwoord schreef: het doet het bestuur van een biervereniging plezier als er bier gedegusteerd wordt en bier, al is het maar eventjes, het gespreksonderwerp wordt.

Met dank aan alle aanwezigen en uiteraard café ’t Kruisken.