Corgon (Slovakije) – Martins Pale Ale (6°)

Corgon (Slovakije)

Het vakantiegeld is gestort en dus kon Ambibrew zich deze maand twee biertjes van de maand permitteren.

Om te beginnen een Slovaaks biertje: Corgon. (4°alc)
Het bier is kristalhelder en blond met een fijnmazige schuimkraag die lang hoog blijft staan. 
Het typische zilte aroma van pils komt ons tegemoet.
De aanzet van deze pils is verrassend zoet, een beetje stroperig van de mout zelfs. Nadien komt een echt verfrissende pilssmaak. De afdronk is lang en bitter, hoewel een typisch hoparoma ontbreekt.

Duidelijk een industriële pils, maar fris geschonken op een terrasje zeker niet slecht.

Corgon wordt door Heineken in Slovakije gebrouwen. Jammer genoeg niet meer in de originele brouwerij in het stadje Nitra die dateert van 1897. Corgon is een plaatselijke volksheld die veel weg heeft van Atlas en op het blikje afgebeeld staat.

Martins Pale Ale (6°)

Voor ons tweede biertje schakelen we een tandje hoger wat complexiteit betreft. Toch is deze Martin’s Pale Ale (6°alc) een even goede doordrinker.

Amberkleurig helder bier dat niet hergist in de fles. Een flesje dat trouwens niet bepaald opvalt in de winkelrekken, maar dat de bierkenner zeker zal herkennen aan het blauwe schip op het etiket.
Een sterk aroma prikkelt onze neus, vooral hop, maar ook een lichte gebrandheid en een tikje kruidigheid.
Een krachtige smaak combineert moutig zoet met karamel een lichte kruidigheid en een stevige hoeveelheid hop. Ons proefpanel zoekt het eerst in de kruidige Waalse kringen, maar uiteindelijk raadt voorzitter Tom om welk bier het gaat.

De nasmaak combineert karamel met fijne hoparoma’s.
Een topbier! Complex, maar toch lekker om door te drinken en verfrissend! Ideaal als aperitief.

John Martins kwam in 1909 uit Groot-Brittannië naar Antwerpen en richtte daar een brouwerij op die zich in Engelse en Schotse (Gordons) bieren specialiseerde. Het bedrijf hield het niet bij brouwen alleen. John Martin introduceerde Guiness in onze contreien, maar ook Schweppes Indian Tonic en andere frisdranken. Momenteel leidt achterkleinzoon Anthony Martin dit bedrijf dat een van de meest productieve van ons land is.