De Koperen Markies Extra Brut (De Proefbrouwerij voor Brouwerij De Koperen
Markies, St-Niklaas)

0 = Geen bier / 1 = Bier met fouten / 2 = Ondermaats / 3 = Foutloos, gemiddelde beleving / 4 = Klassebier / 5 = Het perfecte brouwsel

Bij het openen van de fles ontstaat een lichte gushing. Eens in het glas krijgen we een gesluierd koperblond bier met een matige wandklevende schuimkraag. Een matige pareling ondersteunt de schuimkraag die vervalt tot een blijvend laagje. Door de gushing blijft er wat gist in het glas achter.

Dit is een vrij geparfumeerd bier, appelmoes in het aroma volgens sommigen, perziken of abrikozen volgens anderen. De smaakt volgt het aroma en is behoorlijk geparfumeerd. We herkennen duidelijk kardemom die het bier vrij overheersend typeert, maar we proeven ook een kruidige gist. Ook weer de perziken en abrikozen die terugkeren. We
vragen ons af of hier gagel in verwerkt is.

De gebalanceerde bitterheid houdt het bier in evenwicht. De afdronk is vrij kort, dat is wel een minpuntje, maar overigens een goede dorstlesser al is dit met 8% alc een verraderlijke klant.
Voor de liefhebbers van een kruidige tripel.

Al bij al een gemiddelde score van 3 hopbellen.
Voor dit bier vinden we 11,75 Euro voor een fles van 75cl. vrij stevig. Dit wordt als een “Extra Brut” in de markt gezet. Het bier ondergaat dan ook een hergisting methode champenoise. Dit brengt uiteraard een meerprijs mee en eens we het weten herkennen we inderdaad wel de sprankel van champagne.
Zowel op het etiket als op de professionele website wordt verhuld dat “De Koperen Markies” een bierfirma is. Onnodig jammer.