Tripel Karmeliet (Bosteels-AB Inbev – Buggenhoud)

0 = Geen bier / 1 = Bier met fouten / 2 = Ondermaats / 3 = Foutloos, gemiddelde beleving / 4 = Klassebier / 5 = Het perfecte brouwsel

Tripel Karmeliet werd in 1999 gelanceerd en heeft zich al in de eerste jaren van zijn bestaan opgewerkt tot een vaste waarde in het tripel-bier-landschap.
Zeker na de overname van AB-Inbev wordt het bier nog sterker in de markt gezet. We moeten toegeven, zowel de brouwerij als het bier hebben hun karakter behouden.

Blond biermet lichtjes oranje schijn. Het bier heeft een sterke witte schuimkraag die nogal overvloedig is bij het uitschenken. Het is vrij troebel, waarbij het vrij weinig verschil maakt of de gist in het glas wordt meegegoten of niet. Het bruisen is gemiddeld. Fruitig en krachtig kruidig aroma dat aan witbier doet denken. We ontdekken ook de duidelijke geur van tarwe in het bier.

De smaak zet zoetig aan, maar na het krachtige aroma was verwachtten we wel meer volheid. Daarna valt het bier eigenlijk even weg, wat eerder vreemd overkomt. Het bitter houdt het bier mooi in evenwicht. Nadien komt nog een krachtige, aangename maar eerder onverwachte kruidige nasmaak. We proeven dezelfde kruidigheid als in het aroma. Er komt ook weer fruit opzetten zoals rijpe banaan. De zoetigheid blijft ook lang hangen, maar wordt niet plakkerig.

Zit duidelijk in het segment van de tripel en wordt in zijn segment geapprecieerd. Goed in evenwicht, smaakvol voor 8,4% alc en toch genoeg karakter om zich te onderscheiden van de veelheid aan Tripels in het winkelrek. Een bier dat niet snel gaat vervelen en dus met glans 3,5 hopbellen verdient.