Buurtfeest Ringbaan-Zandakkers Adegem (04-07-2008)

Hoog het glas … Hoog het lied!

Dit was de kop op de affiche van dit het buurtfeest van de wijk Zandakkers – Ringbaan te Adegem.
Onder deze noemer werd er een cantus en bierdegustatie gehouden met medewerking van Ambibrew Vzw.
Op deze stralende vrijdagavond werden wij verwacht op dit evenement om dit op te fleuren. Rond een uur of 7 kwamen de eerste genodigden toe om er een lied ten berde te brengen en er een glas te drinken. 
Vlaanderen feest was het motto en dit werd dan ook duidelijk in de praktijk omgezet. Organisator Piet en zijn medewerkers had kosten noch moeite gespaard om de avond in goede banen te leiden. Iedereen die de liederen kende kweelde vrolijk mee, de anderen hadden uiteraard een codex ter beschikking om alsnog hun steentje bij te dragen in het gezang.
De aangeboden biertjes vielen, zoals gewoonlijk, zeer in de smaak en er werd grondig geproefd en ge-analyseerd over het lekkere gerstenat. De één analyseerde wat grondiger dan de andere en indien de sfeer er nog niet inzat, loste de tijd en een biertje dit wel op.
Natuurlijk werden er nog andere activiteiten gedaan, nl krulbollen en petanque. 
Op de bol- en petanquebaan, aangelegd door het buurtcomité van deze wijk, was er een zekere bedrijvigheid van spelers en kijkers die er ongezouten hun mening verkondigden over het verloop en de kwaliteit van het spel.

Wat is krulbollen?

Voor de bezoekers die deze sport niet kennen, een woordje uitleg.

Krulbollen is één van de oudste Vlaamse volkssporten die door jong en oud, man en vrouw,… kan worden beoefend en dat de laatste jaren terug aan populariteit wint.
In essentie bestaat het er in om platte, afgeronde bollen zo dicht mogelijk te rollen naar een staak.
Voor de personen die hier meer info over wensen, verwijzen wij graag door naar http://www.erfgoedcelmeetjesland.be/item.php?itemno=19_123_130&lang=NL.
Het dient natuurlijk niet verteld te worden dat de discussies heviger werden naarmate de avond vorderde. Dit is bij krulbollen en petanquen niet anders dan bij andere volkssporten. De ambiance duurde zijn tijd en rond middernacht was er op deze gezellige zomeravond nog een aanzienlijk aantal buurtbewoners aanwezig die nog geen zin hadden om hun bed op te zoeken.

Onze taak zat er op en na het opruimen werd er nog een goed glas gedronken op de mooie en geslaagde avond.

Met dank aan de organisatoren van dit buurtfeest.