Brigand IPA

Helder licht amberkleurig bier met een rode gloed en een zachte pareling. De witte schuimkraag is wandklevend, stevig en zacht en vervalt na lange tijd tot een blijvend laagje op het bier.

In het zeer rijke aroma nemen we eerst fruit waar. Rode rijpe appels en mout. Nadien ruiken we ook nog hop. We menen Goldingshop te herkennen.

Het bier zet volmondig aan. “Mals” bier met een zachte pareling. De aanzet van de smaak is zoals het aroma doet vermoeden fruitig. De smaak verloopt langzaam maar zeker naar hopbitter. Tot een stevige hopbittere afdronk achterblijft. We bemerken ook een zeer subtiele rokerigheid naar het einde van de smaak toe.

Dit bier van 6,5% alc wordt gebrouwen door brouwerij Van Honsebroeck. Het is een “kloek bier voor dit alcoholgehalte”.

IPA staat voor Indian Pale Ale. Pale Ale is een Engelse biersoort die reeds van in de jaren 1920 zeer bekend was in Vlaanderen (Bass, Martins). Vroeger werden in Engeland bijna uitsluitend zeer donkere bieren gedronken. Vandaar dat men er een amberkleurig bier als “Pale” (bleek) beschouwde. 
Engeland had kolonies over de hele wereld. Het bier dat werd uitgevoerd naar die kolonies moest een lange zeereis doorstaan. Daarom werd het bier extra gehopt (hop is een natuurlijk bewaarmiddel). Hieruit ontstond de biersoort Indian Pale Ale (IPA) die tegenwoordig bij kleine brouwers en op bierfestivals zeer populair is.