Week van de Smaak 2009 : “De biergeschiedenis van het Meetjesland” (20-11-2009)

Ergens in juni gaven we ons op om opnieuw een activiteit te organiseren rond de Week van de Smaak in november. Als thema kozen we nietsvermoedend “de biergeschiedenis van het Meetjesland”.

Het werd het begin van een boeiende maar zeer intensieve speurtocht naar het bierverleden van onze regio. We ontdekten dat er in de gemeenten van het Meetjesland niet minder dan 100 brouwerijen actief waren tussen het einde van de 18 de eeuw en het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Op 20 november was het zover. De inschrijvingen waren zo vlot verlopen dat er maar liefst 70 aanwezigen waren en enkele mensen tevergeefs op de wachtlijst stonden. De cafetaria van CC Den Hoogen Pad in Adegem zat dan ook afgeladen vol toen voorzitter Tom het woord nam om iedereen welkom te heten en een eerste biertje, een Koantjesbier, te degusteren.

Hierna kwam Rob aan het woord met een eerste deel van de biergeschiedenis. We leerden dat de Germaanse bewoners van onze regio rond het begin van de tijdrekening al bier dronken en dat zij dit wellicht zelf hadden ontdekt. We hadden dit “bier”, een gegist papje, ook eens nagebootst ter demonstratie. Gelukkig is er nu modern bier.

Tom kwam om ons tweede bier te degusteren: Donkere Augustijn, het nieuwe bier van de Ertveldse brouwerij Van Steenberge. Dirk volgde onmiddellijk met een boeiende uitleg over de geschiedenis van deze brouwerij. Tot voor 2008 de enige nog actieve brouwerij in het Meetjesland.

Na de pauze werd het tijd voor de degustatie van een tweetal kleppers. Te beginnen met “Den Drupneuze” van brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo. De brouwerij is vrij nieuw (2008), maar de brouwer kent zijn vak en alles, van het schroten tot het bottelen en rijpen van het bier gebeurt in Oosteeklo. Den Drupneuze is een complex bier dat goed in de smaak viel bij de aanwezigen.

Rob kwam weer aan de beurt. De glorietijd van de lokale brouwers werd besproken, maar ook hun terugval. Vanaf de industriële revolutie in de tweede helft van de 18de eeuw schoten in elk dorp de brouwerijen als paddestoelen uit de grond. Een 100-tal in totaal. Beide oorlogen in de 20ste eeuw maakten een einde aan zoveel brouwtraditie en schaalvergroting deed de rest tot in de tweede helft van de jaren 1990 nog slecht één brouwerij restte in het Meetjesland.

Het laatste bier dat door degustatiemeester Tom werd voorgesteld was Gulden Draak, opnieuw van brouwerij Van Steenberge. Dit bier heeft echte Meetjeslandse roots. Het was het meest succesvolle bier van de voormalige brouwerij Cruyl te Assenede, die er in de jaren 1960 mee stopte. Het bier werd door Van Steenberge met dezelfde receptuur, maar in en donkere versie weer op de markt gebracht. Een prachtig volmondig bier om rustig van te genieten.

Tot slot bracht Dirk ons nog een uiteenzetting over de bekendste verdwenen brouwerij van het Meetjesland: Krüger in Eeklo. 
De aanwezigen sloten de avond af met nog een gezellige babbel en konden intussen een unieke film bewonderen van de laatste brouwdag van brouwerij De Krüger.

Wij danken de mensen van brouwerij Van Steenberge voor hun steun;
verzamelaar Nico Vernaet voor veel informatie en decoratie;
de mensen van Den Hoogen Pad voor de ontvangst
en alle aanwezigen voor de belangstelling!