La Chouffe & Mc Chouffe


In februari degusteerden we twee biertjes uit het gamma van Achouffe (brouwerij Moortgat). De bieren zijn enorm bekend om hun kabouters op het etiket en zijn geroemd om hun kwaliteit. Tot nog toe zijn ze alleen in flessen van 75 cl te verkrijgen, maar daar zou verandering in komen.

Het eerste biertje was de blonde “original” La Chouffe die 8% alc bevat.
Het bier is blond en troebel en heeft een dikke witte schuimkraag die stabiel blijft staan. We zien dat er in de fles vrij veel gist aanwezig is (in tegenstelling tot bij Duvel die ook claimt te hergisten op de fles). 
De geur is hoppig en groen, we nemen ook koriander waar en menen abdijgist te herkennen. 
De smaak zet zoet aan en blijft kort. Daarna komt het hopbitter met een toets geroosterde mout. Alleen het bitter blijft wat hangen.

Een fris, niet-complex en uitgebalanceerd biertje dat ons inziens een beetje te weinig karakter bevat.

De donkere versie van het bier is de Mc Chouffe. Dit is een Scotch ale en we kunnen ons dus aan een geconcentreerd zoetig donker bier verwachten.

Het bier kleurt inderdaad donker bruin in het glas en het wordt bekroond met een fijnmazige licht beige schuimkraag. 
Het aroma zit verborgen onder de dikke schuimkraag, maar verraad dezelfde gist als bij La Chouffe en enig caramel.
De smaak zet zacht en vol aan. De smaak is perfect in evenwicht tussen zoet en bitter. Even later komt een bitterheid van gebrande mout opzetten en van hop. Een toets caramel vervolledigt dit bier en zorgt voor een ronde en volle afdronk. Alleen de hopbitterheid blijft lang hangen. 
Dit is echt een “dik bier” dat vol is van smaak. Toch is het verrassend bitter voor dit type van bier wat het toch zeer verfrissend houdt. Dit is een klasse-bier!