Persvoorstelling Irma (06-09-2009)

Op 6 februari komt het nieuwe bier van De Bierloods op de markt: Irma. Het wordt gebrouwen door Vacas zelf in de brouwerij Den Tseut in Oosteeklo en wordt gelanceerd als een Valentijnsbier. Het Koantjesbier blijft voorlopig nog in de Proefbrouwerij in Lochristi.

Wij mochten op de persvoorstelling aanwezig zijn en werden er zeer goed ontvangen. We waren nog net getuige hoe een priester van Rent-a-priest in familiale kring Irma doopte. Niet het bier, maar wel het jongste dochtertje van Vacas.

Het bier Irma is genoemd naar het jongste dochtertje van Vacas en naar de sinds kort overleden oudste inwoonster van België Irma Noteboom (108 jaar) die de overgrootmoeder was van Sabine, de vrouw van Vacas.

Na een korte maar duidelijke introductie van Vacas werd Irma dan nog een tweede keer gedoopt. Dit keer met Irma (het bier dan) en op de tonen van Thunderstruck van AC/DC.

Irma is een fruitbier met 5 rode vruchten, gekweekt in het meetjesland en één vruchtenextract van aardbeien. Het bier heeft 5,5 % alc en is niet hergist in de fles.

Het bier is licht gesluierd in koperrood met een witte schuimkraag die snel vervalt tot een blijvend laagje. 
Het aroma is heel zoet met een geur van rode snoepjes (poepkes). 
De smaak zet zacht zoet aan met hetzelfde aroma van de rode snoepjes, maar even nadien trekt de smaak lichtjes zurig naar de zijkant van de tong. Het bier is minder zoet dan de geur doet vermoeden. 
Pas in de afdronk komt een vleugje bitterheid van de hop naar voor. Dit blijft wel even hangen.

Een verfrissende doordrinker voor wie van zoet houdt, maar toch graag een beetje verscheidenheid zoekt. Of dit bier op de markt blijft hangt af van het succes. Momenteel worden slechts kleine hoeveelheden gebrouwen.

Een leuke wetenswaardigheid die even snel door enkele aanwezigen werd uitgerekend is dat Irma Noteboom iedere dag haar Kriekje dronk. Wie even oud wil worden als Irma zal 39447 Irma’s moeten drinken…