Bersalis Tripel. (Brouwerij Huyghe voor Brouwerij Oud Beersel)

Kristalhelder blond bier (ondanks de vermelding van hergisting op de fles). Heel mooi wit schuim, sterk en duidelijk door de mout en niet puur door saturatie. Het schuim laat ook een mooie ‘Belgian Lace’ achter op de wand van het glas.

Het aroma is vrij gesloten. Wat groene hop en wat mout. Bij het walsen van het glas komt een aangenaam vleugje vanille vrij.

De smaak is verfrissend maar er zijn geen aroma’s die eruit springen. Het bier is prima in balans het bitter is aanwezig maar overheerst op geen enkel ogenblik. Verder is het wachten op de afdronk eer er evolutie te merken is. Wat voor en tegenstanders kent is een licht metallisch kantje.

In de afdronk blijft het bitter vrij lang hangen en komt ook de vanille ook weer opzetten. Een nieuwe gewaarwording is kardemom.

Wij zouden dit bier catalogeren in de “Belgian Strong Ale”, maar het wordt door de brouwer als Tripel gecatalogeerd. Daarmee heeft ons proefpanel het wel lastig. Voor een bier van 9,5% alc zit hier eerder weinig smaakevolutie in en mankeert het bier ook body. Om het een tripel te noemen ontbreekt het daarbij ook nog een zekere kruidigheid.

Een bier dat technisch zeker ok is, maar 3 hopbellen is ruim voldoende wegens het ontbreken van eigen karakter.