Bezoek aan brouwerij Moortgat (27-02-2008)

Op 27 februari 2008 begaven wij ons met een kleine delegatie van Ambibrew Vzw naar de brouwerij Moortgat waar de bekende ‘Duvel’ wordt gebrouwen.
Gezien wij in de voormiddag een ander bezoekje hadden afgewerkt omvatte dit bezoek slechts een halve dag.
Over die korte tijdspanne maakten wij ons een beetje zorgen, maar aan het einde van ons bezoek bleek dat dit lang genoeg was, jammer…
Alle lof over de ontvangst en de verwennerij, maar de rondleiding was eerder beperkt. Het is duidelijk dat de brouwerij Moortgat met haar mooie, in hardhout uitgewerkte, wandelpaden mikt op toerisme en misschien wel de ‘onwetende’ toerist.
De door een gids gegeven uitleg, wordt voorafgegaan door een promotiefilm en is eerder beperkt. De meeste stadia van het brouwproces kunnen slechts bewonderd worden van achter glas en dat vinden wij spijtig.
De bottelarij kan dan weer wel van dichtbij bezocht worden en zij maakt dan ook het spectaculairste onderdeel van het te bezoeken gedeelte van de brouwerij uit. Hier ervaar je werkelijk de warmte (90°) afkomstig van de wasmachine en het lawaai van de rinkelende flesjes. Dit soort ervaringen maken een bezoek aangenaam.
Ook de nieuwe gistingstorens kunnen wij bewonderen, wat ons onmiddellijk doet beseffen hoe klein wij zijn.
De eigenlijke brouwzaal, te bekijken van achter het glas, is volledig computergestuurd en laat de tijd van toen ver achter zich. Gedaan met roerende brouwers, hier doen de informatici hun werk.
Het bezoek wordt beëindigd met een tractatie door de directie in hun prachtige bar. Hier kunnen wij bieren als Duvel, Maredsous en Lachouffe proeven. Stuk voor stuk lekkere bieren.
Wij proeven ze alle drie en in deze omgeving smaken de bieren heerlijk.
Strategische markteconomie en een goed product als ‘Duvel’ hebben de brouwerij Moortgat tot een terechte wereldspeler gemaakt die ons kleine landje met een voortreffelijk bier toch maar mooi op de wereldkaart plaatst.

Al bij al een tof bezoek.
Hierbij nog een foto van de nieuwe gisttorens.

 

Streekbierenavond in café Den Osschaert in Adegem (22-02-2008)

De eerste en enige openbare activiteit van Ambibrew waarop het Jannebier te proeven was geschiedde in het gezellige dorpscafé van Curd in Adegem.

Den Osschaert liep vanaf 20:00 uur rustig vol voor de streekbierenavond. Liefhebbers van bier allerhande kregen een uitgebreide bierkaart voorgeschoteld met bij elk bier een bespreking. In Den Osschaert zijn hoe dan ook al enige streekbieren te degusteren en voor de gelegenheid werd de kaart nog uitgebreid met Urthel Hop-it, Meetjeslander, Achel Dubbel, Bornem Dubbel en ons eigen Jannebier.

Voor een bespreking van het Jannebier verwijzen wij u graag naar de rubriek van onze eigen biertjes op de website.

In een gezellige sfeer werden biertjes geproefd, becommentarieerd en opnieuw geproefd. Al snel was het Jannebier uitverkocht, van de andere bieren kon er echter des te meer geproefd worden.

De verstandigen onder ons trokken op tijd naar huis. De meerderheid bleef echter plakken tot rond 01:00 uur. Wie nog langer bleef plakken (zoals ondergetekende) was er daags nadien aan voor de moeite… Een ambachtelijke kater van al die ambachtelijke biertjes was ons deel…

Duvel (8°alc)

Geheel in het kader van onze laatste activiteit, een bezoek aan de brouwerij Moortgat, is het biertje van de maand dan ook Duvel.

Duvel kleurt helder blond in het glas en heeft een zeer sterke pareling en een stevige schuimkraag. Wie de gistbodem losdraait en mee in het glas giet krijgt een gesluierd bier. Het schuim vormt een sterke bergstructuur die lang op het bier blijft drijven.

Door de dikke schuimkraag worden de aroma’s wat verholen. Toch ruiken we een zekere moutigheid, maar ook kruiden (koriander?) en in de achtergrond bloemen.

De smaak is fris en zachtbitter. Een mooie afweging tussen mout en hop met een tikje een zurige afdronk en een lange hopbittere nasmaak. De sterke koolzuurpareling laat wel wat van de smaken verdwijnen, maar geeft anderzijds wel een verfrissend gevoel.

Duvel is het meest verkochte speciaalbier van België (zelfs meer dan Leffe). Alles past in dit plaatje. Een sterk merk dat zich op de markt positioneert als sterke marktleider, vooral in het segment van de zwaardere blonde bieren. Dit bier was hier dan ook een pionier in toen het kort na de eerste wereldoorlog ontwikkeld werd. Volgens de legende gebruikt men nog steeds de (gestolen) Schotse giststam van toen.

Het proefpannel van Ambibrew is positief over dit bier, maar niet laaiend enthousiast. Het bier heeft voor de gevorderde bierliefhebber weinig verrassingen in petto en bemoeilijkt het degusteren door de sterke pareling. Een bier dat zich goed leent als aperitief.

Brouwerij Moortgat moet geprezen worden voor het feit dat zij als marktleider dergelijke kwaliteit blijven bieden, blijven bij de hergisting op fles (hetgeen in het buitenland toch dikwijls moeilijk ligt) en nieuwe buitenlandse markten openen voor Belgische bieren.