Bezoek aan brouwerij Moortgat (27-02-2008)

Op 27 februari 2008 begaven wij ons met een kleine delegatie van Ambibrew Vzw naar de brouwerij Moortgat waar de bekende ‘Duvel’ wordt gebrouwen.
Gezien wij in de voormiddag een ander bezoekje hadden afgewerkt omvatte dit bezoek slechts een halve dag.
Over die korte tijdspanne maakten wij ons een beetje zorgen, maar aan het einde van ons bezoek bleek dat dit lang genoeg was, jammer…
Alle lof over de ontvangst en de verwennerij, maar de rondleiding was eerder beperkt. Het is duidelijk dat de brouwerij Moortgat met haar mooie, in hardhout uitgewerkte, wandelpaden mikt op toerisme en misschien wel de ‘onwetende’ toerist.
De door een gids gegeven uitleg, wordt voorafgegaan door een promotiefilm en is eerder beperkt. De meeste stadia van het brouwproces kunnen slechts bewonderd worden van achter glas en dat vinden wij spijtig.
De bottelarij kan dan weer wel van dichtbij bezocht worden en zij maakt dan ook het spectaculairste onderdeel van het te bezoeken gedeelte van de brouwerij uit. Hier ervaar je werkelijk de warmte (90°) afkomstig van de wasmachine en het lawaai van de rinkelende flesjes. Dit soort ervaringen maken een bezoek aangenaam.
Ook de nieuwe gistingstorens kunnen wij bewonderen, wat ons onmiddellijk doet beseffen hoe klein wij zijn.
De eigenlijke brouwzaal, te bekijken van achter het glas, is volledig computergestuurd en laat de tijd van toen ver achter zich. Gedaan met roerende brouwers, hier doen de informatici hun werk.
Het bezoek wordt beëindigd met een tractatie door de directie in hun prachtige bar. Hier kunnen wij bieren als Duvel, Maredsous en Lachouffe proeven. Stuk voor stuk lekkere bieren.
Wij proeven ze alle drie en in deze omgeving smaken de bieren heerlijk.
Strategische markteconomie en een goed product als ‘Duvel’ hebben de brouwerij Moortgat tot een terechte wereldspeler gemaakt die ons kleine landje met een voortreffelijk bier toch maar mooi op de wereldkaart plaatst.

Al bij al een tof bezoek.
Hierbij nog een foto van de nieuwe gisttorens.