“Bio / Glutenvrij / Suikervrij”

Biobieren, glutenvrije bieren, suikervrije bieren,…
Ze worden vaak als een aparte categorie gezien door de consument, maar is dat zo?

Er zijn verschillende brouwerijen die biobieren aanbieden.
Dat zijn dus bieren die gebrouwen zijn met enkel bio-ingrediënten en die wettelijk het biolabel mogen dragen.
Glutenvrije bieren (zie onze editie van januari) hoeven niet noodzakelijk “bio” te zijn, maar in de praktijk zijn ze wel bijna allemaal “bio”.
De suikervrije bieren waren eventjes veel in de media, maar schijnen weer te zijn verdwenen.
Het brouwproces bestaat er nu eenmaal in dat van zetmeel suiker wordt gemaakt.
Suikervrij zou dus kunnen betekenen dat het bier helemaal is uitgegist en dat er geen restsuiker meer aanwezig is, of dat er geen bijkomende suiker is aan toegevoegd.
Allemaal nogal onduidelijk, en dus met stille trom verdwenen.

Vormen die bieren nu een aparte bierstijl of niet?
Voor dit experiment zetten we 5 bieren op een rij en proefden ze blind.
Behalve de organisator van het experiment wist niemand dat het om bio- of glutenvrije bieren ging. Hierna lees je onze bevindingen:

Caulier Blonde Gluten Free (brouwerij Caulier) – bio en glutenvrij: Vrij troebel blond bier.
In het aroma vrij veel mout, maar ook wat fruit.
De smaak is wat licht, maar het bier bevat uiteindelijk ook maar 5% alc, dus een echte smaakbom kun je niet verwachten.
Vloeit lichtjes bitter uit.
Een degelijk licht blond biertje.

Ginette Natural White (brouwerij La Binchoise) – bio:
We herkennen alle kenmerken  van een typisch witbier.
Vrij kruidige geur en een licht zoetig bier.
De smaak is uiteindelijk wat waterig, al moeten we eerlijk toegeven dat in ons proefpanel weinig echte liefhebbers zitten van het genre. We besluiten dat dit een gemiddeld en herkenbaar witbier is.

Belgoo Bio Amber (Brouwerij Strubbe) – bio:
Eerste opmerking: dit is blond bier en niet amber, maar dat terzijde. Het draait om het bier.
Het aroma is niet aantrekkelijk.
Teveel mout, en een geur van gekookte groenten.
De smaak is wel fijner.
Heel licht, mooi als je een licht biertje wil vervangen en per sé een biobier in de plaats wil zetten, maar geen superbier.

Slaapmutske Dubbel Bio (Proefbrouwerij voor Slaapmutske) – bio: Aangenaam aroma van vanille.
Vrij zoet bier met veel karamel.
Past heel goed als bierstijl “Dubbel”.
Goed bier in zijn stijl, maar ook niet boven gemiddeld. Mankeert misschien wat eigenheid.

Brunehaut tripel (brouwerij Brunehaut) – bio en glutenvrij:
We ruiken Saaz-hop wat niet altijd even aangenaam is.
Een stevig biertje.
Wij drinken hem behoorlijk koud en dan doet dit bier denken aan Duvel en andere Belgian Strong Ales.
Naar mate het bier warmer wordt komen de complexe en zoete aroma’s meer naar boven.
Goede tripel, maar alweer zijn we niet van onze sokken geblazen.

Besluit:

  1. Van een aparte bierstijl is geen sprake.
    De bio- en glutenvrije bieren zijn er in de klassieke bestaande bierstijlen.
  2. De biobieren en glutenvrije bieren zijn niet als dusdanig herkenbaar.
    Het niveau van deze bieren haalt het gemiddelde van elk van de bieren in zijn eigen stijl.
  3. Anderzijds zijn het ook geen opmerkelijke bieren. Ze vinden hun weg in hun respectievelijke stijl, maar niets meer.