Degustatie in “Den Osschaert” 03-10-06

Na een tijdje gepalaverd te hebben over onze degustatieavond waren de zenuwen wat gespannen voor onze eerste educatieve activiteit van Ambibrew Vzw. Onze gasten waren tijdig aanwezig zodat we de nieuwsgierigen niet in spanning moesten houden over wat hen te wachten stond.

Na het openingswoord van de secretaris gaf deze het woord aan penningmeester Rob die al meteen de leuke taak toegewezen kreeg de aanwezige gasten te voorzien van een zelfgebrouwen biertje. De aanwezigen die hunkerend uitkeken naar dit moment en die het te proeven biertje reeds voor de neus gepresenteerd kregen, dienden wel wat geduld uit te oefenen. Terwijl het gerstenat hun voor de neus stond, gaf de spreker eerst nog wat uitleg over het degusteren van bier. Het openen, uitschenken, kijken en proeven werd eerst in theorie uitgelegd. De verschillende smaken werden beschreven en ook hoe deze smaken tot stand gekomen zijn. Hierna stond bij de meesten het kwijl op de lippen en toen er uiteindelijk mocht geproefd worden, werd er dan ook niet geaarzeld en dronk iedereen een stevige slok. Het gedronken biertje was een blondje van eigen werk met een variëteit aan smaken en geuren met een alcoholpercentage van rond de 7%.De reacties van het publiek, waar toch enkele bierkenners tussenzaten, waren zeer lovend waarvoor onze oprechte dank.

Bestuurslid Tom, die hierna aan de beurt was, deed de uitleg over onze vereniging zoals wij ze opgericht hebben (waarvoor we ook verder op deze website verwijzen bij “Ambibrew Vzw”). Na deze toelichting vertelde hij verder over de geschiedenis en de evolutie van het bier. Geen saaie brok theorie, maar een ludieke uiteenzetting wat door de aanwezigen geapprecieerd werd.

Rob had dan een tweede biertje in de aanbieding. Dit maal betrof het een donker biertje van eigen makelij. De theorie werd niet meer uitgelegd, maar dadelijk in de praktijk omgezet. Ook ditmaal was ons publiek verrast over het aangeboden drankje.

Na een pauze van ongeveer een half uurtje werd er een derde biertje geconsumeerd. Ditmaal niet van eigen werk, maar een Trippel Karmeliet. Dit is een blond bier met een complexe en gevarieerde smaak, wat door de Ambibrew leden ook in de smaak valt.

Pieter-Jan mocht de uitleg doen over het brouwproces, beginnende bij het malen van de mout tot aan het bottelen op de fles. Hierbij werden verscheidene attributen getoond die nodig zijn bij het brouwproces. Ook de grondstoffen zoals mout en hop werden eens rondgegeven zodat iedereen eens kon ruiken en proeven van wat hun favoriete drank geproduceerd wordt.

Na enkele vragen van onze gasten werd het laatste drankje gepresenteerd. Dit was een bruine Achel. Achel is trouwens de Trappist waarvan er het minste aantal hectoliters van gebrouwen wordt, dus nog minder als de Westvleteren. Het hoeft niet verteld te worden dat we ook dit biertje met smaak uitgedronken hebben.

Na een avondje vol wetenswaardigheden en degusteren was iedereen tevreden en werd er nog wat nagekaart met een stevig glas bier, of wat had je gedacht.