Zythos bierfestival

Het Zythos bierfestival… We maken er elk jaar een gezellig weekendje van!
Ook dit jaar trokken we dus naar het internationaal gerenomeerde bierfestival om ons te verdiepen in al die vloeibare schatten die we er konden ontdekken.

Na enige edities begin je de weg in Leuven en omstreken een beetje te kennen, maar toch wist Sylvie ons te verrassen met een restaurantje waar we, zij het na enig wachten, een bodempje konden leggen en een aperitiefje nuttigen.

Daarna kwam het grote moment., de bus op en naar de Brabanthallen om er de biertjes te proeven.
Voor het eerst werden de biertjes geschonken in glaasjes van 10cl. Geen besparingsmaatregel zoals je zou kunnen denken want de prijs per cl bleef dezelfde.
Wel om de aanwezigen de mogelijkheid te bieden meer verschillende biertjes te proeven. Je loopt wel heel wat meer rond, maar het loonde de moeite.

De drukte viel deze keer nogal mee.
Om niet te zeggen dat er op zaterdag (op zondag zijn we niet binnen geweest) behoorlijk wat minder volk was dan andere jaren. Misschien de concurrentie van het “Leuven Innovation Beerfestival” dat steeds meer aan populariteit wint?
Toch waren de standen brouwerijen “De Dochter van de Korenaar” en de nieuwe Gentse brouwerij “Totem” nauwelijks bereikbaar door een constante rij wachtenden die er soms meer dan een uur voor over hadden om aan een biertje te geraken.
Wij niet dus… Genoeg standjes waar je bijna niet moest aanschuiven en waar heerlijke biertjes te verkrijgen waren.

We raakten aan één biertje van de Dochter van de Korenaar en moeten wel zeggen dat “La Renaissance 1,5 years barrel aged” en toppertje was.
Een stevig bittere IPA die heeft gerust op wijnvaten van Pulignu Montcharet.

Verder raakten we van slag door de twee nieuwe geuzes van Boon: De “Black Label” (zeer droog) en“Vat 79”.
Vat 79 is geen blend, zoals geuze dat gewoonlijk is, maar wel afkomstig van één vat dat al in de brouwerij in gebruik is sinds 1883! Als je dan ook nog eens weet dat de duigen voor zo’n vat afkomstig zijn van bomen van minstens 200 jaar oud…
Enfin, heel complexe zachte en aangename geuze.

Verder moeten we zeker melding maken van de bieren van “Brussels Beer Project” die stuk voor stuk modern, trendy en complex zijn.
Bij deze brouwerij ervaar je de nieuwste trends.

Tank 7 verdient ten slotte ook nog een vermelding.
Dit bier wordt gebrouwen door de Meetjeslander Steven Pauwels in de Amerikaanse brouwerij Boulevard Brewing in Kansas (sinds kort overgenomen door Duvel Moortgat).
“Tank 7” is een klassieke maar degelijke IPA.

Zondag vertrokken we na een stevig ontbijt richting Ename voor een gezonde natuurwandeling.
We werden onmiddellijk met de natuurelementen geconfronteerd toen die ons trakteerden op een flinke regenvlaag.

Over Deinze waar we nog even halt hielden in “Bruno’s café” ging het huiswaarts na alweer een geslaagd weekendje.