Bierfestival Brugge

Het Brugs Bierfestival is traditioneel de start van het bierfestivalseizoen en daar kan Ambibrew dus niet ontbreken!

Na een korte bestuursvergadering ten huize van de penningmeester trok onze 12-koppige Ambibrew delegatie naar de Brugse Beurshal. Al van buiten werd het duidelijk dat het Brugs Bierfestival ook op zijn nieuwe ruimere locatie al na twee jaar uit zijn voegen barst. Binnen was het al niet veel beter.
Tussen de standen van de brouwers was het drummen om een plekje te versieren dat groot genoeg was om even samen te kunnen staan, want op een bierfestival moet je toch de gedronken biertjes kunnen bespreken, niet waar.

De drukte werd ons al gauw te veel en op dat ogenblik merkten we een plaatsje aan een tafel op.
1 stoel werd 2 stoelen. 2 werden er 4 en na een tijd kon ons hele gezelschap lekker aan een tafel zitten en toch nog genieten van de sfeer op het bierfestival.

Uiteraard zochten (en vonden) we ook dit jaar naar pareltjes in het aanbod.
Er zijn in 2015 zoveel nieuwe brouwerijen en bieren op de markt gekomen dat men best goed voorbereid naar een bierfestival gaat.

Hierna een klein overzicht van onze proefnotities:
Curieuzeneuze – brouwerij Boelens – Belsele (zie bier van de maand)

Waaslander – brouwerij Boelens – Belsele. Een hoppige tripel met medium body.

Inglorious Quad Whisky Barrel Aged – brouwerij Inglorious Brew Stars. Deze heren waren de winnaars van de wedstrijd voor hobbybrouwers die geörganiseerd wordt door Brouwland.
Het bier is eerder een gebrande zoete stout dan een quad. Dik bier met sterk schuim dat verschillende lagen vertoont. Duidelijk de zilte rokerigheid van de whisky. Boeiend bier.

Duvel Tripel Hop 2016 (Hop HBC-291) – brouwerij Duvel Moortgat – Breendonk. In de lijn van de vorige versies van Duvel Tripel Hop. Deze hop is wel minder uitgesproken dan in de editie van 2015. Behoorlijk wat citrus, maar lavendel zoals beschreven wordt hebben wij niet ontdekt.

Den Triest IPA – brouwerij Den Triest – Kapelle op den Bos. Smaakvolle fruitige IPA met een massa citrus in de neus.

Préaris Quadrocinno – Vliegende Paard Brouwers – Oedelem. Deze hadden we eigenlijk al gedronken, maar hij was ons vorig jaar zo bevallen dat we hem toch nog eens aanschaften. De stevige quadrupel gaat door koffiebonen die een prachtig complex bier tot gevolg hebben.

Straffe Hendrik Heritage – De Halve Maan – Brugge. Deze Quadrupel heeft meer dan een jaar op houten vaten gezeten die eerder Bourgognewijn bevatten. Een prachtig complex bier dat je meeneemt van zoet over (wijn)zurig naar gebrand en lichtjes bitter. Wat ons betreft DE TOPPER van het festival.

Troubadour Magma Triple spiked brett– bierfirma Musketeers – Ursel. Brett staat altijd voor wilde gist. Deze versie combineert al het goede van de “klassieke” Magma, namelijk een goede body, stevige bitterheid en leuke citrustoest met het zurige van de wilde gist. Stond lange tijd op één in onze ranking tot we de Straffe Hendrik Heritage proefden.

When Fear Becomes Phobias BA – Brouwerij White Pony (Italië). De enige Italiaanse brouwerij op het festival. Erg volle gebrande stout. Gerijpt op Calvadosvaten, maar dat proef je bijna niet omdat het bier zo vol en dik is. De Italianen zouden wat ons betreft een beetje moeten matigen zowel in smaken als in naamkeuze voor hun bieren.

Bunga Bunga – Brouwerij White Pony (Italië). Aangekondigd als “buiten categorie”, maar eerder een doornsee IPA met een wat kazig aroma.

Bier Sûr – De Dochter van de Korenaar. Licht zurig bier dat gerijpt heeft op ginvaten en waaraan ook ginkruiden zijn toegevoegd. Verfrissend zurig doordrinkbiertje maar of de rijping op ginvaten veel invloed heeft gehad is moeilijk te achterhalen.