Het experiment: Warm bier vs. Koud bier

Bieren naast elkaar vergelijken kan erg leerrijk zijn om smaken te ontdekken.
Deze keer zetten we twee keer hetzelfde bier naast elkaar, maar wel met een verschillende temperatuur.
Het proefpanel wist niet dat ze twee keer hetzelfde bier gekregen hadden en dat enkel de temperatuur verschilde…

Om deze proef goed te laten verlopen moest het geteste bier een “all time classic” zijn zodat discussies over kwaliteit op voorhand uitgesloten waren.

Elke deelnemer van de test kreeg twee glazen bier met Westmalle Dubbel.
In het ene glas had het bier 3°C wat algemeen beschouwd wordt als té koud voor een dergelijk bier.

In het andere glas was het bier op kamertemperatuur, eigenlijk té warm dus.

Eerste vaststelling: het bier verschilt in kleur!
Het koude bier is duidelijk minder donker dan het warme.
Speelt hier een koudetroebel mee?

Het aroma van het warme bier komt voor de meesten wat onaangenaam voor.
De geur die in een brouwerij kan hangen.
In het koude bier komen meer kruidige en gebrande toetsen naar voor.
Anijs en koffie worden genoemd.

Het warme bier zet vlakker aan terwijl het koude bier duidelijk bitterder over komt.
Toch blijkt de warme versie complexer te zijn.
Meer geparfumeerd en komt de warmere versie wat “vettiger” over.

De voorkeuren van het proefpanel waren verdeeld, maar met een licht voordeel voor het koude bier.

Wanneer het panel gevraagd werd of het mogelijk hetzelfde bier zou zijn dacht iedereen, zonder uitzondering, dat het twee verschillende bieren waren.

Besluit: Temperatuur speelt een grote rol in de smaakbeleving van bier.
In deze test werden extremen gebruikt en wellicht is een Westmalle op zijn best ergens tussenin.
Het is een beetje zoals met gist en bewaartijden: je moet je eigen smaak volgen en die kan verschillen van bier tot bier.

Alweer een leerrijk experiment…