Straffe Hendrik Quadrupel(Brouwerij De Halve Maan – Brugge).

Een zeer donker bier siert deze maand de Ambibrewglazen. Donker bruin met een sterke dikke en fijnmazige schuimkraag die gebroken wit tot beige is van kleur.
Het aroma is complex maar ruikt verfrissend en uitnodigend fruitig. Rozijnen, veel rood fruit en peren, allemaal afkomstig van de gist. Wij ruiken ook esters die een zekere zurigheid lijken op te roepen.

Het bier zet zeer verfrissend aan voor een bier dat 11% alc heeft. Verrassend hopbittere aanzet die al vlug wordt opgevolgd door de smaken van het fruit dat we ook in het aroma menen waar te nemen. Van enige zurigheid is geen sprake. Het is een volmondig maar evenwichtig bier dat vrij laat zijn gebrande smaken van koffie en zwarte chocolade vrij geeft. We proeven ook de alcohol, maar dat is niet verwonderlijk bij een bier van 11% alc.
De nasmaak van gebrande bitterheid en fruitigheid uit de gist blijven nog lang hangen en nodigen uit voor de volgende slok.

Ons proefpanel was het er unaniem over eens. Dit is een kwalitatief hoogstaand bier. Lekker, complex, maar toch toegankelijk. Een bier dat het bestaande gamma van kwalitatieve, toegankelijke bieren van de brouwerij De Halve Maan (Brugse Zot) perfect aanvult.
Als we toch een kleine bemerking mogen maken. De 75cl fles is zeer stijlvol, maar moeilijk te onderscheiden van de eerdere versie van Straffe Hendrik.