Bezoek aan brouwerij “Den Tsjeut” (Oosteeklo) (07-11-09)

Klein, ambachtelijk, kwalitatief en dichtbij, zijn slechts enkele van de termen die gebruikt kunnen worden om brouwerij Den Tseut in Oosteeklo te beschrijven.

Wie het adres niet kent zou nooit een brouwerij vermoeden in het centrum van Oosteeklo, het dorp waar de inwoners “varkens” genoemd worden, of in het dialect: “Tseut’n”. Hier vloeit wekelijks 10 tot 15 hectoliter bier uit de ketels van Stefaan en Ria.

Ria aan de slag. Het heerlijke vocht stroomt in de flesjes voor de hergisting. Ondanks het feit dat er veel leven (lees: werk) in de brouwerij was, werden we zeer vriendelijk ontvangen 
door het sympathieke echtpaar. Onder het werken door kregen we een gepassioneerde uitleg over het bier en de brouwerij Den Tseut.

Brouwer Stefaan was vroeger als brouwerij aan de slag te Ertvelde, in die andere Meetjeslandse brouwerij: Van Steenberge. De ervaring zat er dus al in toen Stefaan in 2008 zijn eerste “gelegenheidsbier” Den Tseut brouwde voor een kermis. Den Tseut zou al gauw de naam worden van het blonde huisbier en van de brouwerij.

In april 2009 werd Stefaan voltijds zelfstandig brouwer. Intussen was het gamma al uitgebreid met “Den Bras”, het donkere bier, en met Drupneuze, een volmondig winterbier.

In het voorjaar van 2009 kwam er nog eens Den B3ir (lees: Beir) bij, de trippel uit het gamma. Tot slot ontwikkelde brouwerij Den Tseut zeer recent hun “Bellecis”. Een blond aperitiefbier dat hergist op
champagne-gist en waar in elke fles een hopbel wordt gestopt voor een frisse en fijne hopbittere smaak. 
Elk flesje wordt manueel afgevuld in deze ambachtelijke brouwerij.
De brouwerij is in volle expansie. Tegen het voorjaar van 2010 wordt een proeflokaal voorzien en een gezellig terras waar je alle biertjes zult kunnen proeven. U kunt de brouwerij bezoeken op zaterdagmiddag tussen 14 en 18 uur. Andere afspraken kunnen gemaakt worden met brouwer Stefaan zelf op 0485/37.20.11.

De brouwinstallatie
Alle biertjes hergisten natuurlijk op de fles, zoals het hoort bij een ambachtelijke brouwer. Er is dus sprake van smaakevolutie en rijping, maar ook van een zekere troebelheid. We zetten ze even op een rij:

Den Tseut is een donker blond biertje van 6,5% alc. Ondanks zijn hoppigheid is het een “populair” bier
dat zowel bij bierkenners als echte leken in de smaak valt.
Den Bras is een kastanjebruin bier van 7,5% alc. Dit bier heeft caramel in de neus en is iets complexer dan Den
Tseut. Dit bier is hoppiger dan kleur en geur doen vermoeden. Een verrassend bier dat vlot doordrinkt, maar de liefhebber van zoete zware donkere bieren niet zal bekoren.
Den Beir is een echte blonde tripel. Met zijn 9,5% alc het zwaarste bier uit het gamma. 

De smaak zet zeer volmondig aan, pittig en kruidig. Dit is een complex bier om rustig van te genieten. Ook dit bier is stevig gehopt, wat de smaak perfect in balans brengt..
Den Drupneuze is het winterbier. Een stevig volmondig amberkleurig biertje van 8,5% alc. Een complex aroma en smaak, maar aangenaam zacht. 
Door het gebruik van een zachte hopsoort is dit bier het minst bittere uit het gamma.
Bellecis is een vrij exclusief aperitief-bier met zijn hergisting op champagnegist en zijn hopbel. Het bier is blond en enigszins troebel. Het is zacht maar constant bruisend. De smaak 
zet licht aan, maar het mondgevoel wordt stees voller om uit te vloeien in een lange hopbitterheid. 
Het doet denken aan een geperfectioneerde en verfijnde Duvel.