Bierfestival te Zwevegem (18-08-09)

Op 15 augustus zakte een delegatie van 13 Ambibrewers af naar Zwevegem om er op het jaarlijkse bierfestival een beetje van de sfeer op te snuiven, maar vooral om een beetje van het bier op te drinken.

In het weekend van 15 augustus vieren we niet alleen OLV Hemelvaart (halfoest, zoals we zeggen) maar ook de feestdag van St-Arnoldus, patroonheilige van de brouwers. De heilige Arnoldus was ons dit jaar goed gezind en liet de zon volop schijnen.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe sfeervol het openlucht bierfestival van Zwevegem wel is als het weer een beetje meezit. Honderden mensen van alle leeftijden en allerlei slag proeven er biertjes van de meer dan 35 brouwerijen die in totaal 120 bieren presenteren. Ondertussen zorgen optredende groepjes voor sfeer en voor de kleinsten is er de hele middag en avond animatie.

Tussen die bieren zeer gekende namen, Duvel, Huyghe, La Trappe,… maar evengoed kleine artisanale brouwerijen zoals St Canarus en Lupiline waarover meer in het tijdschrift van oktober.

Een opsomming geven van alle door ons gedegusteerde biertjes zou ons zeker te ver leiden.

Toch kunnen we het niet laten om er enkele te vermelden:

Bij brouwerij De Ranke houden ze zoals we weten van vrij extreme smaken, extreem bitter, zuur,… Zeer goed voor de liefhebbers, en best in het begin van de middag te degusteren.

Bij brouwerij Moortgat hebben ze de Goudenband weer gelanceerd. Vroeger was dit een van onze favoriete bieren bij Liefmans, maar de nieuwe versie ontbreekt wat aan karakter en nasmaak.

Bij brouwerij Het Anker hebben ze na jaren afwezigheid de Lucifer met succes opnieuw op de markt gebracht.

De fruitbieren van Mongozo zijn echt niet als bier te beschouwen, in tegenstelling tot de heerlijke hoppige biertjes van brouwerij Lupiline.

Tegen de avond kwam er een aangename afkoeling over de markt van Zwevegem zodat we niet langer afhankelijk waren van het bier om ons af te koelen. Gezien de kleinsten stilaan moe werden vatten we de terugtocht aan.