Ambachtenmarkt Middelburg (26-04-2009)

Naar jaarlijkse gewoonte eerde men in Middelburg Maldegem eind april Pieter Bladelin, de stichter van het stadje. Intussen ook naar jaarlijkse gewoonte was Ambibrew Vzw er aanwezig om een biertje te brouwen.

Wanneer wij er arriveerden was lagen het bezoekerscentrum en het klooster er nog slaperig bij onder de kerktoren en op het dorpsplein waren enkele middeleeuwers hun ontbijt aan het warmen op een houtvuur. Blijkbaar hadden zij daar de nacht doorgebracht in hun tenten.

Met onze aankomst werd ook een einde gemaakt aan de rustige zondagmorgen. Ketels werden gelost, de tent werd gezet, mout werd geschroot en water werd gewarmd. Binnen de kortste keren werd Middelburg ondergedompeld in de geur van opwarmende mout.

Het werd een mooie dag en in de voormiddag werd het bezoekerscentrum (her)opend in het bijzijn van Pieter Bladelin en zijn gade. Zij en hun trouwe beul zijn ieder jaar graag geziene gasten aan ons kraampje.

Tegen de namiddag kwam er behoorlijk wat volk opdagen en onze beperkte biervoorraad minderde zienderogen. Tegen 14:30 uur stonden we al droog. Jammer voor enkele van onze trouwe leden die hun teleurstelling moesten verwerken met een Blonde Bladelin van het vat of een Arend Trippel. Toch ook niet slecht!. We werken overigens aan onze biervoorraad, want behalve op deze markt brouwden we de week nadien nog eens in Donk.

Wij, en onze buren met gebraden worsten, voerden een hevige strijd voor wie het meeste aroma’s kon verspreiden. Andere aanwezigen zoals een barbier, een gesmaakte kinderanimatie, een waarzegster, … vermaakten het publiek elk op hun wijze.

Tegen 17 uur zat ons blonde biertje in de gistingsvaten en konden we vertrekken om een frietje te stekken.