Chilli IPA, (brouwerij Sweynbeer, Elewijt)

0 = Geen bier / 1 = Bier met fouten / 2 = Ondermaats / 3 = Foutloos, gemiddelde beleving / 4 = Klassebier / 5 = Het perfecte brouwsel

Amberkleurig bier met een koperen schijn. Sommige van de geproefde biertjes zijn heel helder, sommige zijn eerder troebel.
De schuimkraag is dicht van structuur, maar valt vrij snel terug tot een blijvend laagje.

Het aroma spreekt veel mensen aan. Een fruitig aroma dat aan abrikozenconfituur doet denken. De smaak zet onmiddellijk vol aan. Het aroma van de abrikozenconfituur vult onmiddellijk de mond zonder plakkerig te worden. De bitterheid is nooit ver weg. Voor een bier in deze stijl is dit stevig gehopt.

Ook in de afdronk blijft de hopbitterheid lang hangen. De fruitigheid zakt dan wat af naar de achtergrond en maakt plaats voor een prikkelend gevoel. Het proefpanel gaat op zoek naar de oorsprong van deze prikkel. Gember wordt genoemd, maar het typische aroma van gember ontbreekt. Het is eerder de prikkel van cayennepeper. Inderdaad blijkt dat er galapenjo’s aan het bier zijn toegevoegd!

Het bier heeft 7,3 % alc en heeft een mooi vol karakter. De smaak blijft evolueren. Sommigen hebben een wat zurige ervaring. De prikkel neemt meer en meer de bovenhand maar wordt zeker niet storend. In tegendeel, hierdoor komen juist telkens verschillende andere smaken naar de voorgrond. Een karaktervol bier en een nieuwe ervaring die we zeker aan iedereen zouden aanraden om te proberen.
De brouwer noemt dit een “bitterzoete IPA”. Door zijn uitzonderlijke karakter krijgt dit bier 4,5 hopbellen.