Cuvée du Chatéau (Kasteelbrouwerij Vanhonsebrouck, Ingelmunster)

0 = Geen bier / 1 = Bier met fouten / 2 = Ondermaats / 3 = Foutloos, gemiddelde beleving / 4 = Klassebier / 5 = Het perfecte brouwsel

Donker bruin bier met rode schijn en een fijne schuimkraag die in een dun laagje op het bier blijft staan. Het licht beige schuim laat een mooie “Belgian lace” achter op de rand van het glas. De helderheid is moeilijk te beoordelen gezien het bier vrij donker is.

In het aroma vooral rood rijp fruit. Aroma van rozijnen, rijpe pruimen, zoetig. De pareling is heel zacht, dat zorgt wel voor een vol mondgevoel. Samen met een flinke scheut alcohol is dit een zeer verwarmend bier.
De smaak zet vol en krachtig aan met een nadruk op het zoete en het fruitige, maar het bitter houdt dit bier in balans zonder op de voorgrond te komen. Verder ook een beetje karamel.
Sommige pannelleden ontdekken porto in de smaak en aroma. Een teken dat het bier verouderd is. Sommigen vinden dit een verfrissende bijkomstigheid. Voor anderen is dit eerder muf.

Cuvée du Chateau werd dan ook oorspronkelijk op de markt gebracht als een bier dat in de kelders van de kasteelbrouwerij had gerijpt. Vandaag
wordt het zo gebrouwen dat het ook vers een gelijkaardige smaakervaring biedt.
Wij proefden dit bier in december op een koude winteravond. Dit is een bier dat perfect pas bij deze tijd van het jaar.
Een bier dat duidelijk door een professional is ontwikkeld. Mooi in evenwicht en perfect in zijn segment in te kaderen. Een stevige klepper van 11 % alc.
Dit bier krijgt een stevige vier hopbellen van het Ambibrew proefpanel.