Hapkin BIPA (Alken Maes, Alken)

0 = Geen bier / 1 = Bier met fouten / 2 = Ondermaats / 3 = Foutloos, gemiddelde beleving / 4 = Klassebier / 5 = Het perfecte brouwsel

Helder blond bier dat licht troebel wordt bij wie de gist in het glas meegiet. Een sterke witte schuimkraag met een sterke pareling.

In het aroma de typische kenmerken van een IPA. Hoppig en citrus, maar weinig uitbundig. We ruiken ook een beetje de typisch belegen kaasgeur die een grote hoeveelheid hop kan veroorzaken. Daardoor mist het bier een beetje de zomerse frisheid die veel IPA’s hebben.

De smaak is niet uitgesproken. Zeker in vergelijking met het aroma. Eigenlijk vinden we dat dit bier wat te weinig body heeft. Ook een bier van 6,7% alc mag wat inhoud hebben.. Enkel de hop blijkt te overheersen. Het bier is kwalitatief goed gebrouwen, maar lijkt eerder een hoppige pils of op een pils die ge-dry-hopt is.

Een opstapbier voor wie nieuw is in het IPA-wereldje en een toegankelijk bier voor de pilsdrinker die eens wat anders wil proberen. Voor de bierliefhebber die al meer eens de uitersten opzoekt mist dit wat uitdaging.

Dit is de nieuwste creatie van Alken Maes en wordt in de lijn van Hapkin uitgebracht. Misschien hadden ze beter een andere naam gekozen, maar Hapkin is de laatste tijd toch een sterk merk, dus de commerciële keuze is wel te begrijpen. De brouwer houdt trouwens een slag om de arm voor de criticasters die zullen beweren dat dit bier geen IPA is (het is er te braaf voor) en noemt het een BIPA (Belgian IPA).