Streekbierenfestival te Zwevegem 15-08-2007

Vorig jaar regende het met bakken, en dus was het nu eindelijk zo ver. Na 2 jaar wachten vertrokken wij, de bierliefhebbers van Ambibrew, naar het streekbierenfestival in Zwevegem. Een van de grootste openlucht-bierfestivals van Europa laten wij ons wijsmaken.

Het festival is een speeltuin voor jong en oud. Voor de kinderen is er heel wat animatie voorzien en voor de ouderen bier natuurlijk. Meer dan 30 brouwers met elk meerdere bieren.

Ons eerste biertje mocht niet tegenvallen. Nu de smaakpapillen nog op scherp stonden…
Van een “Unicum” hadden we gelezen op de website dat dat het artisanale bier was dat speciaal voor deze gelegenheid was gebrouwen voor Flanders Events. Artisanaal en met Poperingse hop gebrouwen. 
Toch enigszins een tegenvaller. Vooral de amberkleurige versie moest met veel geweld uitgegoten worden om van enige schuimkraag te kunnen spreken. Er zat te weinig bruis op het bier en door het geweldig uitgieten komt alle gist mee. Het blonde bier scoorde op dat vlak iet wat beter. De smaak van het amberkleurige bier was eerder zoet met een zurige toets en een korte hopbitterheid op de achtergrond. Te weinig om zo fier te zijn op de Poperingse hop. Het blond bier was iets droger en bitterder. Toch ook geen hoogvlieger…

Dan maar een “Druide” geproefd. Zowel de donkere als de blonde versie werden van het vat getapt. Het bier wordt in de Proefbrouwerij gebrouwen.
Het bruin bier was helder rood/bruin met een vaste wandklevende beige schuimkraag en de geur van groen fruit. De smaak is een mooie mengeling van zoet en gebrand bitter met een hoppige nasmaak met een carameltoets.
Het blond bier is eveneens helder met een wandklevende schuimkraag. De schuimkraag trekt wel sneller weg dan van het bruin bier. In de geur zit fruit (citrus) en hoppigheid. De smaak is fris hoppig en fruitig met een hoppige nasmaak. 
Deze biertjes gingen vlot naar binnen en waren een ideaal aperitief voor het volgende:

De Val Dieu Grand-Cru is een zwart bier waarvan de schuimkraag zich traag vormt als het bier getapt wordt. Uiteindelijk is er een licht bruine zware schuimkraag op dit bier. De geur is zwaar en rokerig. Dat belooft…
De smaak is echter verrassend fris, zacht zoet en gebrand bitter. Pas in de nasmaak komt er weer een beetje rokerigheid.

We gaan niet alle biertjes beschrijven die we geproefd hebben, ook al om reden dat de bieren in 33 cl geschonken werden en ons lichtje na tal van bieren wel wat uitging.

Toch willen we u enkele speciale bieren niet onthouden:

Buitenlucht Dubbel Blond was een zeer hopbitter blond biertje. Zijn broertje de Smoelentrekker was een zurig biertje van gemengde gisting volgens de brouwer. Dit bier doet meest denken aan de Petrus Aged Pale omdat het ook blond is. De zurige smaak verraste ons en na wat doorvragen horen we dat de Proefbrouwerij met dit bier experimenteert met de gemengde gisting en dat er krieken in verwerkt zijn.
Feit is dat beide bieren van hoge kwaliteit lijken te zijn, maar tevens is het een feit dat de geschonken hoeveelheden véél te klein waren. Wetende dat we betaalden voor een vol glas bier en het feit dat de barman 5 glazen haalt uit een 75cl fles…

Ook de Leuvense Trippel (Bios) en de Vicaris blond stonden ons aan als complexe biertjes. De bruine Vicaris was dan weer iets te zoet.

Toppunt van slechte smaak was het Tsjechische bier dat we getest hebben! We hebben dit psychologisch verdrongen en herinneren ons de naam gelukkig niet meer!

Mede dankzij de kinderanimatie en het meevallende weer en vooral dankzij de voortreffelijke organisatie van dit festival mogen we zeggen dat we een geslaagde namiddag beleefden!

Hopelijk tot volgend jaar…