Ambachtenmarkt Middelburg 29-04-07

Op een zonnige zondag, datum 29 april in het jaar des Heren 2007, was Ambibrew aanwezig op de middeleeuwse ambachtenmarkt in het pittoreske Middelburg(B). Deze werd georganiseerd door het Bladelincomité ter ere van Pieter Bladelin, de stichter van Middelburg. Dit dorpje, nu een deelgemeente van Maldegem was in de middeleeuwen een heuse stad en dit wordt op deze wijze herdacht.

Ambibrew was erbij om een demonstratie te geven over het brouwen van bier, zoals het wellicht in de middeleeuwen ook het geval zal geweest zijn. Al van 8 uur in de morgen waren wij in de weer om ons op te stellen in de voor ons voorziene tent met al ons brouwmateriaal. En kon de actie reeds beginnen. Hoewel de ambachtenmarkt maar in de namiddag zou beginnen, was er voor de middag al vrij veel te beleven.

Het bezoekerscentrum, waar het archeologisch erfgoed op verschillende manieren belicht wordt, opende onder muzikale begeleiding zijn deuren voor een nieuw seizoen. Dit ging natuurlijk gepaard met toespraken van tal van prominenten, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en niet te vergeten Pieter Bladelin himself. Na de officiële plichtplegingen werd er natuurlijk iets gedronken op de hierbijhorenden receptie.

De vertegenwoordigers van het gemeentebestuur hadden al snel de weg gevonden naar de Ambibrew tent, teneinde een goede aperitief te nuttigen

Na de middag begon de uiteindelijke ambachtenmarkt. Hier waren allerhande kraampjes te bezichtigen, waar ambachtslui hun kunsten demonstreerden, waar heerlijke middeleeuwse versnaperingen werden aangeboden en waar kruidenvrouw Winiefred je meer vertelde over het kruidengebruik in vroegere tijden. Je kon er je toekomst laten voorspellen door een kaartlegster, ontdekken er wat frescoschilderen is en natuurlijk proeven van ambachtelijke gebrouwen bier.

Onze Ambibrew stand had veel bijval en vele mensen waagden zich aan een ambachtelijk gebrouwen biertje van onze eigen makelij. Velen kwamen uitleg vragen over onze hobby en wij stonden iedereen graag te woord. Op het einde van een geslaagde middag was onze voorraad uitverkocht en was er tevens een nieuw bier gebrouwen dat binnen enkele weken drinkklaar zal zijn.

Met dank aan het Bladelincomité voor de uitnodiging en de goede organisatie.

Santé.