Bieren met jeneverbes

Als biervereniging zijn we uiteraard graag bezig met proeven en beoordelen.
Een leuk 
experiment op zijn tijd is dus meegenomen.
Deze keer proefden we twee bieren naast elkaar 
waarin Jeneverbes werd gebruikt.

Jeneverbes is, in navolging van de gin-hype, helemaal in.
Toch zijn er nog niet erg veel bieren waarin jeneverbes gebruikt wordt.
Nochtans is het een kruid dat al in de middeleeuwen bij de gruut werd gevoegd om het bier extra smaak te geven.

Zoals de meeste Ambibrew-sympathisanten intussen geproefd hebben is ook in onze Novi Loci jeneverbes gebruikt.
Toen we de nieuwe “Kempisch Vuur – Jeneverbes” zagen in de schappen van de winkel was onze belangstelling natuurlijk gewekt.

Dit vroeg om een vergelijkende test!

Eerste vaststelling: de basisbieren verschillen heel sterk waardoor vergelijking moeilijker wordt.
Maar toch, het draait om de jeneverbes.

Ons proefpanel kan in geen van beide bieren de jeneverbes in het aroma ontdekken.
De Kempisch Vuur wordt als “medicinaal” en “chemisch” beschreven terwijl de Novi Loci als zoetig en aangenaam wordt ervaren in de neus.

Dit is het ogenblik dat wij het proefpanel inlichten dat het om de jeneverbes te doen is.
Inderdaad ontdekt iedereen nu de jeneverbes in de “Kempisch Vuur”.
Het medicinale blijkt de jeneverbes te zijn.
Toch wordt het niet echt als aangenaam ervaren.

Bij de Novi Loci blijft het proefpanel in het duister tasten wat de jeneverbes betreft.

Bij de eigenlijke smaaktest blijkt de ervaring helemaal omgekeerd te zijn.
Naast het feit dat de bieren heel erg verschillen is in de “Kempisch Vuur” in de smaak bijna geen spoor meer van de jeneverbes.
In de Novi Loci daartegenover komt de jeneverbes zacht opzetten in de afdronk.
Zonder te weten dat het ons eigen bier betreft komt de Novi Loci duidelijk als beste uit de test.

Hoe het komt dat de jeneverbes in het ene bier in het aroma naar voor treedt en in het andere bier pas in de afdronk weten we niet.

Daarvoor zouden we eens een gesprekje moeten hebben met de brouwers van Kempisch Vuur.

Misschien eens op één van de bierfestivals…