Algemene Vergadering en bezoek aan Angarde (Kaprijke) 05/02/2023

Zondag 05/02/23 vond onze jaarlijkse Algemene Vergadering plaats bij Kathleen en Dirk op het Blakkeveld. Om 10:00u werd er verzameld en na een welkomstwoordje van onze voorzitter was het, naar aloude vergadertraditie, het blind proeven van het bier van de maand.

Deze keer was het een Chili Ipa van craft brewery Sweynbeer uit Elewijt. Deze werd als zeer lekker bevonden en toont ook het steeds verder experimenteren met kruiden en specerijen aan. Alvast een prachtige evolutie in creativiteit van het brouwen, stilstaan is immers achteruitgaan. Na het proeven werden de cijfers van het afgelopen jaar bekeken en besproken (alles zeer mooi en bevattelijk voorgesteld door Rob).
De jaarrekening werd unaniem goedgekeurd en bewees dat we goed bezig zijn.

Daarna een lekkere aperitief en een copieuze broodmaaltijd met kaas en charcuterie.
Na een leerrijke en aangename voormiddag was het in de namiddag tijd om ons te verplaatsen naar Kaprijke voor een bezoek annex proeverij in microbrouwerij Angarde.

We werden er heel goed ontvangen door brouwer Koen en na een aangename babbel werd een bezoek gebracht aan hun brouwplaats. En wat gebrouwen wordt dient natuurlijk ook geproefd te worden. Er werden in totaal 5 bieren (Anicroche, Arbalette, Barbute, Cimier en Tabar) gedegusteerd, allen voorzien van een bijhorend hapje (waarbij vooral de zelfgemaakte bitterbal en paté erg in de smaak vielen) en de nodige uitleg en commentaar.

Op dat moment waren zij (samen met 2 zythologen en Meetjeslandse brouwerijen) ook in de experimentfase om een bier te ontwikkelen op basis van aardappelen (die een deel van de mout vervangen). Dit resulteerde in de geboorte van de Toat, die recent geïntroduceerd werd en ook zal te proeven zijn op het Maldegems Bierfestival (03/06/23).

De tijd vloog voorbij en de voorziene 2 uur waren al lang overschreden toen we ons verplaatsten naar Zomergem om een heel aangename dag af te sluiten met een maaltijd in het Oud Liefken. Op naar het volgende werkjaar dus..

Chilli IPA, (brouwerij Sweynbeer, Elewijt)

0 = Geen bier / 1 = Bier met fouten / 2 = Ondermaats / 3 = Foutloos, gemiddelde beleving / 4 = Klassebier / 5 = Het perfecte brouwsel

Amberkleurig bier met een koperen schijn. Sommige van de geproefde biertjes zijn heel helder, sommige zijn eerder troebel.
De schuimkraag is dicht van structuur, maar valt vrij snel terug tot een blijvend laagje.

Het aroma spreekt veel mensen aan. Een fruitig aroma dat aan abrikozenconfituur doet denken. De smaak zet onmiddellijk vol aan. Het aroma van de abrikozenconfituur vult onmiddellijk de mond zonder plakkerig te worden. De bitterheid is nooit ver weg. Voor een bier in deze stijl is dit stevig gehopt.

Ook in de afdronk blijft de hopbitterheid lang hangen. De fruitigheid zakt dan wat af naar de achtergrond en maakt plaats voor een prikkelend gevoel. Het proefpanel gaat op zoek naar de oorsprong van deze prikkel. Gember wordt genoemd, maar het typische aroma van gember ontbreekt. Het is eerder de prikkel van cayennepeper. Inderdaad blijkt dat er galapenjo’s aan het bier zijn toegevoegd!

Het bier heeft 7,3 % alc en heeft een mooi vol karakter. De smaak blijft evolueren. Sommigen hebben een wat zurige ervaring. De prikkel neemt meer en meer de bovenhand maar wordt zeker niet storend. In tegendeel, hierdoor komen juist telkens verschillende andere smaken naar de voorgrond. Een karaktervol bier en een nieuwe ervaring die we zeker aan iedereen zouden aanraden om te proberen.
De brouwer noemt dit een “bitterzoete IPA”. Door zijn uitzonderlijke karakter krijgt dit bier 4,5 hopbellen.