Brasserie Lefort (brouwerij Omer Vander Ghinste – Bellegem)

Brasserie Lefort wordt gebrouwen in brouwerij Omer Vander Ghinste. Die naam zegt u misschien nog niet zo veel, maar het is de nieuwe naam van Bockor. De zelfde brouwer van ondermeer Omer.

brasserie lefortZowel met de naam van het bier dat voluit “Brasserie Lefort” heet, en dus meer doet denken aan de naam van een brouwerij of een tearoom als met de naamsverandering van de brouwerij zelf wordt wat verwarring geschept. De namen zijn niet lukraak gekozen, maar je moet al een beetje historische interesse hebben om uit te pluizen waar die namen vandaan komen. Maar goed, veel belangrijker: het bier zelf!

Het bier is hazelnootbruin met een rode schijn en oogt vrij helder. Het beige schuim is vrij ruw en grootmazig, maar er is een sterke pareling die de schuimkraag goed ondersteunt.

Het aroma is zoetig met vooral rood fruit op de voorgrond, zonder dat dit op een fruitbier gaat lijken. In het aroma ruiken we een kruidigheid die ons doet denken aan gruut.

In de smaak wordt een zekere houtigheid herkend, wat vanille, zoethout en anijs. De smaak is zeker evenwichtig tussen zoetig en licht bitter, maar wordt wat afgevlakt door de sterke pareling.

De smaak vloeit lang uit. Het hopbitter komt pas nu een beetje naar de voorgrond, maar het is vooral de karamel die lang blijft hangen. Een aangename nasmaak die erg doet denken aan roodhooft snoep (je weet wel, die met de arabier op het wikkel).

Het is duidelijk de bedoeling dat dit de volle donkere tegenhanger wordt van het succesbier “Omer”. En dat lukt ook aardig. Dit bier van 8,5% alc zal een groot publiek aanspreken. Het is foutloos en evenwichtig en er zit duidelijk marketing achter de presentatie. Voor de meer ervaren bierliefhebber mist het wel een beetje uitdaging, een beetje eigenheid.