Onderdale Gold (5 jaar).

Dit is het laatste bier dat onze voormalige voorzitter Pieter-Jan voor zijn overlijden zelf brouwde. Een stevig blond bier waarvan wij nog enkele flesjes in voorraad hebben en die voor ons van grote waarde zijn.

Na 5 jaar wilden wij toch wel eens weten of dit bier de tand des tijds doorstaat en openden één van de flessen.

Het resultaat was een zeer helder bier met koperkleur. Het dikke wandklevende schuim vervalt tot een blijvende laag wit schuim.

In het aroma ruiken we al duidelijk de tekenen van de veroudering. De portorisatie is al goed ingezet en de geur van noten (eigen aan porto) overheerst.
Ook in de smaak overheersen nu het hout en de noten, waar dit vroeger een sterk blond bier met bittere afdronk was. De bitterheid is nog aanwezig, maar is naar de achtergrond verdrongen en wordt vooral in de afdronk waargenomen. Ook de alcohol komt steeds sterker naar voor naarmate de afdronk nadert.
Bij sommige proevers valt dit bier wel degelijk in de smaak.

Pieter-Jan schuwde de hoge alcohol-percentages niet en bovendien hadden de bieren die we in die periode brouwden meestal een hoger alcoholpercentage dan voorzien. Het alcoholgehalte in dit bier is ons onbekend, maar dit zou mogelijk meer dan 10% alc zijn.

Gezien de portorisatie stellen sommige proevers zich de vraag of dit nog bier kan genoemd worden en of het niet beter in een klein glaasje als degestief kan gedronken worden.

Vergeef ons misschien enig favoritisme als we dit bier 4 hopbellen geven.