Affligem Dubbel – Duvel (van 20 jaar oud)

Affligem Dubbel

Donker amberkleurig helder bier met een dikke beige schuimkraag die na enige tijd in putjes valt en mooi aan de rand van het glas kleeft. De pareling is zacht maar constant. Een mooi bier.
Zeer fruitige geur waarin we rode vruchten (kersen) herkennen, kandij en een vleugje hop.

De smaak is volmoutig aan maar is tegelijk verfrissend door een stevige hopgift. Het bier zet minder zoet aan dan de geur doet vermoeden. Het hopbitter komt even nadien opzetten en blijft hangen tot in de (lange) afdronk. Pas dan komt het aroma van de kersen weer opzetten.

Een vrij licht bier dat door één van de leden van het proefpanel als “sober maar lekker” omschreven werd.

Het bier bevat 6,8%alc.

De paters van Affligem hadden er een lange brouwtraditie opzitten toen de brouwactiviteiten in 1940 werden stopgezet. In 1956 werd de eerste Affligem op de markt gebracht die gebrouwen werd in een commerciële brouwerij met een vernieuwd recept. Het betrof de Affligem Dubbel. Nadien werd het assortiment uitgebreid. Nog steeds gaan royalty’s van de verkoop van het bier naar de abdij. Het bier werd in heel wat brouwerijen gebrouwen maar sinds de jaren 1970 wordt het in brouwerij De Smedt gebrouwen te Opwijk. Deze maakt deel uit van de brouwerijengroep Heineken. 

Duvel (van 20 jaar oud)

Onze fles duvel van 3 liter werd in optimale omstandigheden bewaard. Wij geven u graag de beschrijving:

Troebel blond bier met een witte vrij ruwe schuimkraag die vervalt tot een laagje.
De pareling is nog vrij stevig aanwezig.

In het aroma ruiken we een licht zurige geur zoals van geuze. Ook een zekere caramel-zoetigheid komt naar voor. Dit aroma is typisch voor verouderde bieren. Bij het ruiken vreesden we dat het bier geoxideerd zou zijn. Toch blijft een beetje hoppigheid over.

De smaak is vol en zoetig. We nemen smaken waar van marsepein, frangipanne, honingkoek en abrikoos. Lekker complex dus. De hoppigheid is volledig verdrongen naar de nasmaak. In de afdronk blijft de hoppigheid hangen. Van zurigheid is geen sprake.

3 van de 4 jury-leden vinden dat dit bier zeer goed geëvolueerd is, eentje heeft wat bedenkingen. Over smaak en kleur…