“Kerst Pater – brouwerij Van den Bossche (St-Lievens Esse) (Beersel – uiteraard)

De donkere dagen nodigen uit tot een donker stevig en kruidig biertje. En waarom niet eens een kerstbiertje in december?

De Kerst Pater, het eindejaarsbier in de “Pater Lieven-reeks” voldoet aan alle voornoemde criteria, dus kwam het op onze proefplank. Het etiket is best grappig aangepakt. Bijna onopvallend is de gestileerde brouwende monnik vervangen door een brouwende kerstman.

Maar goed, over naar het bier…
Donker bruin bier met een dikke licht beige schuimkraag die heel stevig blijft staan en het bier heel mooi bekroont mits voorzichtig uitgegoten. Te hard gieten resulteert in teveel schuim. Het schuim vertoont twee lagen. Heel mooi om te zien. In het aroma treedt zwarte chocolade(mout) uitdrukkelijk naar voor, ook een beetje espresso. Nogal zoetige hoofdsmaak aangevuld met kersen en zeker ook de chocolademout uit het aroma. Die beschreven smaak zet zich in één keer door en evolueert verder niet echt. De afdronk is ook eerder kort en eenzijdig.

Over het zoete zijn de meningen verdeeld. De ene vindt dit te plakkerig, de andere vindt het nog aangenaam. Voor een bier van 9% alc loopt dit wel vlot binnen. Van een alcoholbooze is geen sprake.

Het team is het er over eens dat dit bier prachtig presenteert en dat het aroma ook veelbelovend is, maar dat het daarna te weinig verrassend is om echt hoge toppen te scheren.