Bezoek aan Oud Beersel (06/09/2014)

Op 06/09/2014 trokken we er nog eens op uit.
De bestuursleden van Ambibrew en respectievelijke gezinnetjes trokken richting Zenne-vallei.
Elke bierliefhebber die Zenne-vallei hoort denkt uiteraard onmiddellijk aan lambiek en geuze, en inderdaad, dat was ook het doel van onze tocht richting Brusselse Groene Gordel.

De Zenne is het riviertje dat vanuit de Brusselse Groene Gordel door de hoofdstad stroomt. Naar het schijnt komen alleen in deze omgeving de wilde gisten voor die de lambiek en de geuze hun unieke smaak geven.
Enige tijd geleden bezochten we nog de brouwerij van Mort Subite, deze keer gingen we voor twee kleinschalige geuzestekers/brouwers in Beersel: Oud Beersel en 3 Fonteinen.

We begonnen met een bezoek aan Oud Beersel en werden door de enthousiaste gids meteen ondergedompeld in een stukje brouwerijgeschiedenis.
Oud Beersel is geen brouwerij, maar een geuzesteker.
Meer nog, het is eigenlijk geen bedrijf maar een VZW.
De VZW zet zich in voor het behoud van de brouwerijgebouwen van de vroegere brouwerij en voor het levend houden van de cultuur rond het steken van geuze en de productie van lambiek en oude geuze.

Het unieke aan dit bezoek is dat alles is gehuisvest in de gebouwen van de oude brouwerij en dat alle installaties nog aanwezig zijn.
De oude houten vaten (waarvan het oudste dateert van 1790!) van de vroegere brouwerij worden, aangevuld met nieuwe exemplaren, nog steeds gebruikt.

Bij een glaasje lambiek van 2 jaar oud kregen we een omstandige uitleg over het productieproces van lambiek en oude geuze.
Na nog een rondleiding konden we aan het proeven.

In het gloednieuwe proeflokaal.
Gelukkig voor sommige aanwezigen heeft Oud Beersel ook twee “gewone” bieren in het gamma en kon er dus ook gekozen worden voor Bersalis Tripel.

We mogen wel zeggen dat we versteld stonden van de vrijwillige inzet en passie die de leden van deze VZW drijft en ook van hetgeen zij in deze bereikt hebben.

Het was al na de middag toen we naar het marktpleintje van Beersel trokken.
Daar had Pascal een tafel gereserveerd bij die andere Beerselse geuzesteker: 3 Fonteinen.

We konden er genieten van een heerlijke maaltijd.
Op de kaart stonden verschillende keuzes waarin de plaatselijke bieren verwerkt waren en we konden er ook een paar biertjes drinken die men elders niet zo snel vindt.
De Zwet.be werd unaniem verkozen tot beste keuze.
De handgepompte lambiek vonden we echt wel aan de scherpe kant.
Blij dat het glas leeg was…

Het brouwerijbezoek aan 3 Fonteinen hebben we overgeslagen.
Het gezinsleven wil ook wat en de gids bij Oud Beersel had al het uiterste gevergd van het geduld van de jongsten onder ons.
We besloten dus om een uitgestippelde wandeling in de omgeving te maken die Pascal voor ons had uitgestippeld.

We hadden er geen spijt van.
Ondanks het feit dat Beersel op een boogscheut van de Brusselse grote ring ligt, is het gelegen in een prachtige groene omgeving.

We sloten onze dag af op het terras bij dat andere bekende monument in Beersel. Het kasteel van Beersel heeft zijn grote bekendheid te danken aan Suske en Wiske, maar het is er niet minder mooi om.