Struise Rosse & Pannepot Grand Reserva

In navolging van het programma “Tournee Generale” proefden wij twee biertjes van “De Struise Brouwers uit Lo-Reninge. Deze brouwerij werd onlangs op de website “ratebeer.com” uitgeroepen tot beste brouwerij ter wereld.

We begonnen met een Struise Rosse. Een biertje dat per ongeluk ontstond bij het brouwen van een witbier. Het etiket op de fles vinden we nogal druk, maar wel mooi afgewerkt. Jammer dat de tekst alleen in het Engels is.

Het bier is licht gesluierd en donker amber van kleur. Zeer fijn licht gebroken wit schuim. De pareling kleeft aan het glas. 
In het aroma vooral de gist, maar ook een zoete geur van rijp fruit.
De smaak zet zoet aan met enige bitterheid. De hopbitterheid zwakt af en maakt plaats voor toetsen van karamel en bruine suiker. Er is ook sprake van een zekere kruidigheid al is deze moeilijk te identificeren. 
In de nasmaak komt te bitterheid weer opzetten samen met de intussen gekende zoetigheid en zelfs een licht rokerige nasmaak.

Dit bier bevat 6%alc. Het is een vrij complex en zeer smaakvol bier voor 6%alc. Dit bier getuigt van pure klasse.

Het tweede bier dat we dronken is er eentje van dezelfde brouwerij. Het is de fel geprezen “Pannepot Grand Reserva”, in ons geval de Vintage 2006.

We zien een zeer donker bier met een dikke en hevige licht bruine schuimkraag. In het bier is enkel tegen een fel licht een rode schijn zichtbaar.

Het aroma bestaat uit zoete mout, groene appels en een zekere zurigheid. Het aroma is zeer vol en laat toe meerdere keren te ruiken, wat bij weinig bieren het geval is.
De smaak zet zeer vol en zoet aan. Naast de zoetheid van de mout proeven we duidelijk een houtigheid (typisch voor eik) maar ook karamel, koffie en tal van andere smaken die van dit bier een echte smaakbom maken. Van enige zurigheid die we in het aroma gewaar werden is geen sprake meer.
Pas zeer laat in de afdronk komt een lichte bitterheid opzetten, vooral door gebrande mouten.

Dit is een zeer complex en vol bier voor de liefhebbers, niet iets om zomaar op een zomers terras tegen de dorst te drinken, hetgeen met 10%alc ook niet is aangeraden. Het bier is alles samen 2 jaar gerijpt op eiken vaten, waaronder een deel van de tijd op gebruikte calvadosvaten.

De “Struise” biertjes werden door Ambibrew zeer gesmaakt. Enige opmerking die we moeten maken is dat ze niet goedkoop zijn. 2 Euro per stuk in de winkel is niet min…