Zythos Bierfestival Leuven (28-04-2013)

De tiende editie van het Zythos bierfestival (ZBF) was een onverdeeld succes. 
Wij gingen er weer een dagje biertjes proeven, en wat meer is, we maakten er een weekendje van om de sfeer in bierstad Leuven beter te kunnen opsnuiven.

Op zaterdag 28/04/2013 trokken we met zes Ambibrewers richting Leuven voor de tiende editie van het ZBF. 
De editie van 2012 was de eerste die doorging in Leuven (Brabanthal), voordien ging het festival door in St-Niklaas. 

Vorig jaar moesten wij echter overslaan zodat dit onze eerste ervaring was met het bierfestival in Leuven. 
Een succes dus…

Gezien we er een weekendje van maakten hadden we geen haast. 
Een korte wandeling van ons hotel naar huisbrouwerij – café Domus bracht ons in de stemming voor een huisgebrouwen aperitief.

Sylvie had voor ons plaatsjes gereserveerd in het nabijgelegen restaurant De Valck dat, zoals een tiental andere restaurants in Leuven, speciaal in het kader van ZBF een biermenu voorzag.
Een prima keuze zo bleek. 
Vooral de botervis met asperges met een kriekbiersausje was niet te versmaden.

Met ons buikje rond maakten we nog een wandeling door Leuven.
Kwestie van een beetje cultuur op te doen alvorens ons in de biercultuur te storten.

En dan was het tijd voor het echte werk. 
Hop, op de gratis bus naar het bierfestival en binnen het kwartier waren we netjes aan de ingang afgeleverd. 
Een lijst geven van alle bieren die we proefden zou ons veel te ver leiden. 

Enkele ontdekkingen willen we je niet onthouden. 
Deze bieren schaffen we ons zeker aan als we ze in de drankenhandel zien staan:

Ongefilterde Palm: Palm die we vandaag kennen heeft, onder invloed van de dalende verkoop van het segment “Speciale Belge” al heel wat veranderingen ondergaan. 
Deze ongefilterde versie doet ons denken aan de Palm van meer dan 15 jaar geleden. 
Het moutige bier met toetsen van hout en champignons doet ons even nostalgisch worden. 
Dit bier is maar sporadisch in horeca-zaken aan te treffen. 
Kwestie van alert zijn dus…

Petrus Aged Red is het zurige Aged bier van Petrus dat 6 maanden heeft gerijpt in de houten foeders met toevoeging van krieken. 
De combinatie van van het zuur-zoete bier en krieken bewijst dat 1+1 niet altijd 2 is. 
Beide smaken versterken elkaar en passen perfect samen. 
Dit buitenbeentje slaat bij alle aanwezigen aan. 
Normaal deze zomer in de betere drankenhandel. Alweer een kwestie van alert zijn…

Triest IPA van de kleine brouwerij Den Triest is een heerlijk hoppig biertje dat geheel past in de huidige trent van bieren met citrus aroma. 
Voor liefhebbers van evenwichtig maar vrij bittere bieren.

Préaris No Hops No Glory. De bieren van “het Vliegende Paard”, de Oedelemse winnaars van de prijs voor beste hobbybrouwers 2011, hebben ons nog nooit ontgoocheld. 
Ook nu niet. 
Deze “No Hops no Glory” is een speciale editie van hun (zo al niet te versmaden) Préaris waar extra hop is aan toegevoegd.
Btw: Deze brouwerij werd verkozen op rate-beer tot beste nieuwe brouwerij in 2013.

Ook de Brouwers Verzet hebben ons hart gestolen. 
Van hen proefden we voor het eerst de “Oaky Moaky Whisky Stout”, een donkere stout die rijpte op oude whisky vaten. 
Deze stout drinkt zacht weg ondanks zijn complex aroma en smaak.
Heerlijk geniet-biertje.

We rondden onze dag af met een Orvalleke in café “Sport” dicht bij ons Hotel. 
Een echt volkscafé waar ze blijkbaar graag biljarten.

De volgende morgen gingen we fris en monter ontbijten in het centrum van Leuven. 
Na een Marokkaans ontbijt konden we er weer een tijdje tegen. 

Leuven staat in het weekend van ZBF helemaal in het teken van bier. 
Er zijn wandelingen met gids door de stad rond het thema bier en je kunt twee brouwerijen bezoeken. 

Wij kozen op zondag om de vestiging van AB-Inbev te bezoeken om ons weekend af te ronden. 

Volgend jaar zijn wij er hoogstwaarschijnlijk terug 🙂