Jungle Joy. (Brussels Beer Project)

Troebel blond bier met behoorlijk wat gistresidu uit de fles. Het schuim is eerder grofmazig, maar blijft aanvankelijk wel stevig staan maar vervalt vervolgens.

Heel fris fruitig aroma van mango en passievrucht. Je ruikt een heel verfrissend zoetig aroma dat eerder aan het vruchtvlees van citrusvruchten doet denken dan aan de geste ervan. Dit is duidelijk van dryhopping. Het is geen fruitbier, maar in het aroma zit bijna alleen exotisch fruit.

De smaak is licht en verfrissend. Het exotisch fruit is hier de rode draad van het begin tot het einde. Ondanks dat hier duidelijk een massa hop in gebruikt is, is het bier niet echt bitter. Het bitter houdt het bier wel mooi in evenwicht en vloeit ook mooi uit.

Naar het einde toe komt er naast het exotisch fruit, het licht hopbitter ook wat brood opzetten van de gist bij.

Een heel boeiend bier van 6,6% alc, waarvan wij inschatten dat het onder de noemer New England Ale, wordt gezet. Een beetje een hipsterbier. Wij zouden hiervan meerdere biertjes lusten op een zomers terras. Het enige minpunt, zeker voor een grote commerciële doorbraak, is het uitzicht van het bier. Het is troebel, er is nogal wat residu en het schuim vervalt ook na een tijd.

Bersalis Tripel. (Brouwerij Huyghe voor Brouwerij Oud Beersel)

Kristalhelder blond bier (ondanks de vermelding van hergisting op de fles). Heel mooi wit schuim, sterk en duidelijk door de mout en niet puur door saturatie. Het schuim laat ook een mooie ‘Belgian Lace’ achter op de wand van het glas.

Het aroma is vrij gesloten. Wat groene hop en wat mout. Bij het walsen van het glas komt een aangenaam vleugje vanille vrij.

De smaak is verfrissend maar er zijn geen aroma’s die eruit springen. Het bier is prima in balans het bitter is aanwezig maar overheerst op geen enkel ogenblik. Verder is het wachten op de afdronk eer er evolutie te merken is. Wat voor en tegenstanders kent is een licht metallisch kantje.

In de afdronk blijft het bitter vrij lang hangen en komt ook de vanille ook weer opzetten. Een nieuwe gewaarwording is kardemom.

Wij zouden dit bier catalogeren in de “Belgian Strong Ale”, maar het wordt door de brouwer als Tripel gecatalogeerd. Daarmee heeft ons proefpanel het wel lastig. Voor een bier van 9,5% alc zit hier eerder weinig smaakevolutie in en mankeert het bier ook body. Om het een tripel te noemen ontbreekt het daarbij ook nog een zekere kruidigheid.

Een bier dat technisch zeker ok is, maar 3 hopbellen is ruim voldoende wegens het ontbreken van eigen karakter.