Erfgoeddag: “Brouwerij Krüger tot leven gewekt” 28/04/2019

Iets meer dan een jaar geleden kregen we bericht dat Erfgoeddag 2019 rond het thema “Ambachten” zou werken. Erfgoed en ambachten, recht in onze winkel! Op de vergadering, bij een goed potje bier en in goed gezelschap komen altijd de beste ideeën. Het werk is een zorg voor later.

Dat goede idee bestond eruit dat we zouden werken rond de verdwenen brouwerij Krüger uit Eeklo. Eertijds de grootste brouwerij in het Meetjesland en in 2019 precies 100 jaar geleden opgericht.

Ooit waren we in het bezit gekomen van een drie uur durende film van de laatste brouwdagen in de Krüger. De film was boeiend, maar erg lang. Het was een ruwe diamant die al jaren in onze (inmiddels digitale) kast stof lag te vergaren. Hoog tijd om daar iets mee te doen dus!

We planden om onze jaarlijkse “Pop Up Café” te combineren met Erfgoeddag. We zouden onze gasten in ons eigen lokaal ontvangen met een unieke documentaire over de Krüger. Want dat moest het worden, een documentaire.

Na de goede ideeën op de vergadering begon het echte werk. De originele film moest drastisch worden ingekort en er moest duiding komen bij wat er te zien was. Bovendien was er zoveel meer te vertellen dan alleen de laatste brouwdagen. We maakten er na vele uren computeren een documentaire van met interviews ter plaatse, en ander beeldmateriaal (dank aan Staf De Roo).

Naar mate de datum naderde begon het werk aan ons lokaal. Dat moest in orde gezet worden om de vele bezoekers te kunnen ontvangen. Een degelijke kuisbeurt dus, en Dirk schoot in actie om ons een nagelnieuwe toog te bezorgen.   Hoe meer reclame we maakten voor het evenement,

hoe meer bleek dat heel veel mensen actief of minder actief verzamelaars zijn van “Krüger”.

Dankzij de VVV van Eeklo kregen we unieke stukken uit de brouwerij ter beschikking en unieke kaders. Verzamelaar Tim Madou bezorgde ons dan weer prachtige geëmailleerde reclameborden en fotografe Lies Boute kon ons lokaal artistiek opfleuren met foto’s van de leegstaande gebouwen anno 1994. Daarnaast konden we dankzij een aantal verzamelaars ook nog heel wat glazen en ander materiaal tentoonstellen.

Het werd een totaalbeleving, met uiteraard een export van Krüger, voor de 172 bezoekers die we op Erfgoeddag (ondanks een druilerig weertje) over de vloer kregen.

We mogen wel zeggen dat dit één van de meest arbeidsintensieve activiteiten was die we ooit hebben georganiseerd maar het resultaat mocht er wat ons betreft dan ook zijn. Heel wat ex-werknemers daagden op en zo werd het een dag van veel verhalen en onverwachte ontmoetingen.

Duvel Tripel Hop “Cashmir” (Moortgat)

Bier dat er uitziet als witbier. Troebel en zeer licht blond.
Het bier heeft een stevige wandklevende schuimkraag.

In het aroma groene hop en een bloemige geur van de gist.
Hier zijn klassieke hopsoorten gebruikt.  (Noot van de redactie: het bier werd blind geproefd door het panel).

Het bier zet strak bitter aan en heeft een sterke saturatie wat bij het proefpanel wat verdeeldheid oproept. De bloemigheid komt ook terug in de smaak. De body van dit bier is net genoeg om de stevige bitterheid aan te kunnen. Het is die bitterheid die de rode draad van dit bier vormt.

Ook in de afdronk blijft het hopbitter lang hangen samen met wat alcohol die naar de neus stijgt.

Dit is een verfrissend lente – en zomerbier. Het is brouwtechnisch zeker in orde. Ondanks de looks is dit zeker geen witbier. Het is daarvoor te bitter en niet kruidig genoeg. Tien jaar geleden zou dit een vernieuwend bier geweest zijn omwille van de bitterheid. Intussen werd deze bierstijl ingehaald door de “tripel hoppen” en “Ipa’s”. Het bier strandt op 3,5 hopbellen want voor een bier van 9,5% alc had dit iets meer body mogen hebben.

Wanneer we vernemen dat het de nieuwe Tripel Hop is zijn we toch enigszins verrast. Het verklaart natuurlijk wel de stevige saturatie. Maar de smaakbeschrijving die bij deze hop gegeven wordt zoals “perzik, meloen en tropische kokosnoot”, die vinden wij helaas niet terug. Hooguit wanneer het bier wat warmer wordt een lichte citrustoets.

Tynt Meadow – St-Bernard Abey (UK)

Bruin – rood bier met dikke wandklevende schuimkraag die lichtjes beige is.
In het aroma iets houtig, vanille, rozijnen en een lichte toets van gebrande mouten.
Volmondige aanzet waarin we naast het zoete van de mout ook karamelmout proeven. Ook het houtige komt terug, naar de afdronk toe krijg je ook de smaak van de gebrande mout. De bitterheid die een combinatie is van hopbitter en gebrand bitter blijft lang hangen.

Op het einde komt wel een metalische smaak opzetten die lichtjes storend is.

Een klassiek dubbel bruin bier, maar wel een erg goede variant door zijn volmondigheid die heel goed in evenwicht gebracht wordt door de combinatie van hopbitter en de toets gebrande bitterheid.

Voor een bier met 7,5% alc is dit heel romig en volmondig. In het klassieke segment zijn de trappisten meester, maar dit bier evenaart die klasse en verdient daarom 4 hopbellen.
Wanneer we vernemen dat dit inderdaad een trappist is zijn we best blij met onze eigen beschrijving. Dit zullen ze in UK niet gewoon zijn.