Brouwdag

Op 16/09/2017 staken we het vuur nog eens onder de brouwketel. Al is dat met onze elektrische “Grainfather”-brouwketel natuurlijk relatief.

Deze keer was het de beurt aan Rob om een recept te ontwikkelen en was hij dus de brouwer van dienst.
Trouwe dienaren Tom en Dirk deden natuurlijk ook meer dan hun duit in het zakje.

Al voor 09:00 uur was Dirk in het lokaal in de weer en was er al brouwwater aan het opwarmen.
Prachtig! Alleen… De brouwketel was nog niet helemaal gemonteerd en al het water moest dus overgeheveld worden naar een andere ketel.

Dat dit een storing veroorzaakte waardoor de veiligheid van de brouwketel was geactiveerd en dat de resetknop onderaan het toestel staat ontdekten we pas drie kwartier later.
Enfin, genoeg tijd dus intussen om de mout te malen en de speltvlokken week te maken.

Met enige vertraging gingen we aan de slag en oefening baart kunst, zo blijkt.
We beginnen ons toestel onder de knie te krijgen en tegen de middag stroomde prachtig heldere blonde wort uit de ketel, klaar om gekookt te worden met twee hopsoorten.
Dit is veelbelovend voor de kruidige tripel die we voor ogen hebben.

Terwijl we dit verslagje typen staan twee mandflessen van elk 10 liter gezellig te broebelen.
We hebben de wort namelijk opgedeeld in twee mandflessen om met twee verschillende gisten te kunnen experimenteren.

We houden u op de hoogte van het resultaat!

Brussels Beerweekend

‘Rijden met de trein is altijd een beetje reizen’, met deze overtuiging vertrokken we met zessen in het station te Aalter richting Brussel.  W
e waren uitgelaten en vol enthousiasme net als we gingen op schoolreis
?

We kwamen vlotjes aan in Brussel Centraal waar we eerst ons hotel opzochten om  gesleur met valiezen te vermijden.
De start van ons programma van de eerste dag bestond erin om eerst een aperitief te gaan drinken vooraleer we gingen lunchen.

Hiervoor trokken we richting Molenbeek.
Sommigen van ons die niet beseften dat we ons bevonden in het hartje van Molenbeek moesten hun mening herzien.
De invloed van de media zorgt voor een negatieve kijk, terwijl dit een zeer gezellige buurt is.
We passeerden tal van leuke cafés, restaurants en heel veel brocantezaken.
Maar uiteraard moest er eerst halt gehouden worden voor het aperitief.
We mochten er niet blijven hangen op het leuke terras van Bar Resto ‘Thé Dansant’ hoewel de opschriften op de krukken toch anders aangaven…

Er stond ons nog een culinaire ervaring te wachten in ‘resto Bière’.
Lees verder Brussels Beerweekend

“Slurfke Bruin” – Van Honsebrouck (Izegem)

Enig scepsis ten opzichte van dit bier dat zijn oorsprong vond in de soap “Thuis” weerhield er ons lange tijd van eens een “Slurfke” te proberen.
Ten onrechte zo bleek op onze tasting in september.

Bruin vrij helder bier met beige schuim.
Het schuim is wandklevend maar vervalt snel.

Het bier verspreidt een aangenaam aroma met vanille en zoet-gebrande toetsen.
Hierin is zeker karamelmout gebruikt.

De smaak zet volmondig aan.
De smaken gaan over het hele smakenpallet zonder echt complex te worden.
Zacht zoetig, met wat fruit van kers of framboos, maar ook de licht gebrande smaken zoals chocolade in combinatie met vanille komen naar voor.
De bitterheid blijft op de achtergrond, maar houdt het bier mooi in evenwicht.
De alcohol komt er niet echt door.

Niet echt vernieuwend of avontuurlijk, maar wel een heel degelijk bier.
Eigenlijk is dit alles wat je verwacht van een toegankelijk donker bier van 8,5% alc.
Eén van de betere en meest boeiende bieren in dit segment …

“De herkansing II – Quadrupels”

We geraakten het er dus maar niet over eens welke factor nu de grootste invloed heeft op een proefervaring.
Bij de volgende vergadering bracht Tom dus al een nieuw experiment mee.
Lid zijn van een biervereniging verveelt nooit 🙂

Deze keer stelden we ons de vraag hoe groot de invloed is op een bierbeoordeling wanneer je twee bieren naast elkaar zet.

Tom koos hiervoor twee Quadrupels.
Niet zonder reden want de Gulden Draak Quadrupel haalde ooit één van de beste ratings bij ons proefpanel.
Nu stelden we ons de vraag of die hoge rating overeind zou blijven naast een andere Quadrupel.
Het proefpanel wist uiteraard niet wat er geschonken werd.

Lees verder “De herkansing II – Quadrupels”

“De herkansing” I – St-Feuillien Limited edition N°2 (acacia)

Beïnvloedt de omgeving de proefervaring?
Dat is een vraag die ons achtervolgde sinds we op een snikhete juni-avond de St-Feuillien Limited edition N°2 (acacia) dronken.
De meningen over dit donkere volle bier waren verdeeld en we meenden dat dit bier een herkansing verdiende.

Het voorjaar van 2017 zal de geschiedenis ingaan als één van de droogste en warmste aller tijden.
Herinnert u zich de avond van 21 juni nog?
Wij wel. Het was de hele dag snikheet geweest en ook ’s avonds om 20:30 uur was het nog meer dan 30°C en zochten we naar het koelste plekje om te kunnen vergaderen.

Tom had het biertje van de maand meegebracht: St-Feuillien Limited edition N°2.
Niemand van ons 6-koppige proefpanel had het bier al ooit gedronken en we hadden dus geen vooroordelen.
Het dikke, volle, donkere bier – een barley wine – verdeelde de meningen.
Iedereen was het erover eens dat dit bier een hoog potentieel had. Temeer omdat de houtlagering het bier een heel aparte toets gaf.

Maar toch smaakte het niet echt.
Hadden we al teveel Novi Loci en andere lichtere bieren gedronken of was het gewoon te warm voor dit soort bier?

Lees verder “De herkansing” I – St-Feuillien Limited edition N°2 (acacia)