Brouwdag bij brouwerij Broers

Voor deze activiteit gingen we terug naar onze core business en zelf aan de slag bij brouwerij Broers in Overslag.
Al om 5 uur ’s morgens werden we bij brouwer Ruben verwacht om onze Novi Loci te brouwen.

Brouwerij Broers is een heel klein artisanaal brouwerijtje in Overslag dat in 2016 officieel van start is gegaan.
Dat het niet groot is mochten we onmiddellijk ervaren want de schrootmolen staat boven op de warme kamer.
Eens de mout geschroot was moesten we hem over een aantal kuipen tot bij de maischketel brengen.
Het vergde wat acrobatie, maar het lukte ons toch om alle mout zonder ongelukken te storten.

Het brouwproces kennen we uiteraard voldoende, maar de installatie zelf vergde toch wel wat uitleg en brouwer Ruben stond ons bij met raad en daad.
Brouwen is niet alleen hard werk, maar ook vaak wachten.
Die tijd namen we te baat om met de brouwer wat te praten over… bier uiteraard.
Wat een kennis voor zo’n jonge man!

Lees verder Brouwdag bij brouwerij Broers

“Bio / Glutenvrij / Suikervrij”

Biobieren, glutenvrije bieren, suikervrije bieren,…
Ze worden vaak als een aparte categorie gezien door de consument, maar is dat zo?

Er zijn verschillende brouwerijen die biobieren aanbieden.
Dat zijn dus bieren die gebrouwen zijn met enkel bio-ingrediënten en die wettelijk het biolabel mogen dragen.
Glutenvrije bieren (zie onze editie van januari) hoeven niet noodzakelijk “bio” te zijn, maar in de praktijk zijn ze wel bijna allemaal “bio”.
De suikervrije bieren waren eventjes veel in de media, maar schijnen weer te zijn verdwenen.
Het brouwproces bestaat er nu eenmaal in dat van zetmeel suiker wordt gemaakt.
Suikervrij zou dus kunnen betekenen dat het bier helemaal is uitgegist en dat er geen restsuiker meer aanwezig is, of dat er geen bijkomende suiker is aan toegevoegd.
Allemaal nogal onduidelijk, en dus met stille trom verdwenen.

Lees verder “Bio / Glutenvrij / Suikervrij”

Paix Dieu brouwerij Caulier (Perulwez)

Paix Dieu werd enkele jaren geleden nogal misterieus gelanceerd. Het zou enkel bij volle maan gebrouwen worden. Intussen maakt het bier vast deel uit van het aanbod van Caulier. Even proeven of je de volle maan kunt smaken…

Blond vrij troebel bier met sterke witte (ietwat gebroken) schuimkraag. Veel druk bij het openen van de flesjes. Er gaat meteen een werveling door het flesje en alle gist komt los, en belandt dus in ons glas. Niet zo erg.

Over het aroma zijn we vrij snel uitgepraat. Het aroma is nogal gesloten. Wel vrij moutig, wat ziltig, gekookte groenten?

In de smaak krijgen we eerst vooral kruidige zoetigheid met alcohol. Dit doet denken aan zwaar alcoholisch “Hollands” bier (type Kanon). Wat later vinden we wat anijs of andere kruidigheid die we moeilijk kunnen thuiswijzen.

Het bier rondt evenwichtig licht hopbitter af, met een toets van broodkorst.

Dit is een vol romig en moutig bier met een ferme alcoholboost. Maar dit mist voor ons wel een verrassende twist of een meer diepgaande complexiteit bij een bier van 10° alc, daarom strand het op 3,5 hopbellen.