Wipers Times 14 – Kazematten brouwerij Ieper

Kazematten is een vrij recente brouwerij die gevestigd is in – jawel – de kazematten in Ieper, in de oude ondergrondse vestingen dus.

De naam Wipers Times is een verwijzing naar een loopgraven krantje dat in de Eerste Wereldoorlog verspreid werd.

Licht tot zwaar troebel blond bier (afhankelijk van het bijgieten  van de gist).
Mooie witte schuimkraag die een maaswerk op het glas nalaat.

Heel fruitige geur van rijpe gele pruimen, kruidig aangenaam aroma.  De smaak zet eerder zoet aan.

In de smaak en het aroma ontdekken we Abrikozengelei die doet denken aan onze Galjoen.
Samen met de kruidigheid is dit een evenwichtig zeer toegankelijk bier.

Nauwelijks hopbitter te bespeuren wel kruiden.

Een toegankelijk terrasbier waarvan je er zonder schuldgevoel meer dan eentje bestelt op een zonnig terras.
Toch genoeg karakter om met zijn 6,2% alc de meer ervaren bierliefhebber te bekoren.

Qua styling zijn de meningen over dit retro ontwerp verdeeld en een licht blond bier dat inspeelt op het toerisme wakkert onze argwaan aan.
Maar over de heel goede kwaliteit van dit bier zijn we het eens. Zeker in dit segment is dit één van de betere bieren, dit verdient 4 hopbellen!

Brugge Tripel “Special edition”

Met de regelmaat van de klok verschijnen er “special” of “limited” editions van een bekend biermerk op de markt.
Wij proefden de Brugge Tripel Prestige naast de klassieke versie.

Zoals altijd werden de bieren blind geproefd door het proefpanel. Het eerste bier was de klassieke Brugge Tripel, daarnaast stond bier 2: Brugge tripel Prestige.

In het kleur is er geen verschil. Het schuim van bier 2 is wat vaster.

Aroma bier 1 : gesloten, wat rokerig, wat sinaasappel, manadarin napoleon

Aroma bier 2: citroen, veel meer fruit, koriander.
Dit lijkt op een niet uitgesproken fruitbier.
Iemand merkt op dat dit bijna een digestief is.

Hoewel het aroma van bier 2 veel complexer is hebben beide bieren toch een link:  alle aroma’s uit het tweede bier neem je ook waar in het eerste, maar in veel lichtere mate.

Smaak bier 1: een degelijke Belgische tripel, zacht en evenwichtig.

Smaak bier 2: heel geparfumeerd, het parfum van koriander en curaçao gaat onmiddellijk naar de sinussen.
Doet aan picon denken met bier of witbier.
Vol en erg kruidig, dit zou zelfs passen bij een sigaar.
Volgens de beschrijving werd jeneverbes gebruikt bij dit bier, maar daar vinden we niets van terug in de smaak of het aroma.

Conclusie:

Het verschil tussen beide bieren is heel duidelijk en de bieren spreken duidelijk een ander publiek en een ander moment aan.
De Prestige is een uniek bier, maar sommigen gaan liever voor het klassieke werk.

Bryggja Tripel – Brouwerij De Graal voor Bryggia (Moerkerke Damme)

In 2012 won een groepje Westvlaamse hobbybrouwers de Brouwland biercompetitie met hun Bryggia Tripel (2 jaar eerder dan de Inglorious Quad dus).
Sindsdien hebben de heren een eigen bierfirma en brouwerij opgericht in Moerkerke.
De Bryggia Tripel is het bier met de grootste omzet en wordt daarom nog bij De Graal gebrouwen.
Tijd om de Bryggia Tripel aan een test te onderwerpen, temeer daar we op 11/02/2017 zelf aan de slag gingen om dit bier te brouwen…

Donker blond bier dat licht gesluierd is met een sterke schuimkraag. Het bier heeft een vrij gesloten aroma (misschien wat te koud geserveerd?) maar we ruiken toch duidelijk sinaasappelschil.

Heel evenwichtig bier, onmiddellijk wordt een degelijke tripel herkend bij het proefpanel.
Maar we moeten er onmiddellijk bij vermelden dat er verder weinig typische kenmerken zijn behalve  een stevig uitvloeiende hopbitterheid.

Degelijk foutloos maar weinig avontuurlijk bier voor de liefhebbers van… een degelijke foutloze tripel.